Amerikanci masovno dele svoje šifre sa rodbinom i prijateljima, a vi?

U doba kada je socijalno distanciranje dovedeno na najviši nivo u novijoj istoriji i kada se većina komunikacije obavlja samo putem Interneta, veoma je važno zaštiti online privatnost. Međutim, istraživanje koje je sprovedeno u Americi pokazuje da Amerikanci ne mare mnogo za to…

Izvor: B92, ZDNet
Podeli
Foto: depositphoto/IgorTishenko
Foto: depositphoto/IgorTishenko

Kompanija Zebra koja se bavi osiguranjem, napravila je istraživanje svojih korisnika u kome je želela da otkrije koje su njihovi najveći bezbednosni strahovi, ali i da otkrije kakve su njihove navike po pitanju čuvanja šifri i pristupnih parametara za različite servise. Rezultati koje su dobili prilično su zastrašujući.

Naime, pokazalo se da skoro četiri petine Amerikanaca (79 odsto) deli svoje šifre sa osobama van njihovog doma. Najviše se dele šifre za pristup video streaming servisima (35 odsto). Za njima slede servisi za dostavu robe (29 odsto) i muzički streaming servisi (9 odsto). Istovremeno samo 20 odsto Amerikanaca brine o mogućnosti krađe njihovog identiteta ili hakovanja, prenosi pcpress.rs.

Čak 39 odsto ispitanika koristi istu šifru za sve servise, pa je očigledno da Amerikanci još uvek nisu svesni kakve posledice mogu da budu po njih nakon eventualnog sajber napada. Mnogo više ih je zabrinuto zbog mogućnosti fizičkog upada u dom (33 odsto), ili od požara (28 odsto), dok je samo 13 odsto kao najveći strah navelo mogućnost krađe njihovog identiteta.

Zanima nas da li vi delite svoje šifre sa bilo kim, ili smatrate da bi to moglo da ugrozi vašu privatnost?

strana 1 od 7 idi na stranu