Ako dobijete ovu poruku, odmah je obrišite iz telefona

Internetom stalno kruže neproverene informacije i poluinformacije. Problem nastane kada one mogu da ugroze nečije zdravlje. Zbog toga, dobro obratite pažnju.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE, HAYOUNG JEON
Foto: EPA-EFE, HAYOUNG JEON

Ako dobijete poruku ovakve ili slične sadržine, ignorišite je i obrišite iz telefona.

"Molim Vas prosledite poruku.

Dobre vesti, koronavirus iz Vuhana može da se izleči pomoću vode sa kuvanim belim lukom.

Stari kineski doktor dokazao je efikasnost ovog leka. Mnogi pacijenti su takođe ovako izlečeni. Osam (8) listova belog luka i sedam (7) čaša vode treba prokuvati zajedno.

Popijte ovaj napitak i preko noći ćete da osetite poboljšanje. Drago mi je što se ova poruka deli među ljudima"

Ovakva (ili slična) poruka već kruži svetom na različitim jezicima. Ne nasedajte na prevaru, zvanični lek za korornavirus još uvek nije potvrđen nigde, piše Dejli Ekspres.

Savet da poruku odmah obrišete je zbog toga što se može desiti da neko pomislie kako je ovo zaista delotvoran lek, pa samim tim nije neophodno da uopšte dovodite sebe u iskušenje. Najlakše je obrisati je i ne razmišljati više o tome.

KORONAVIRUS INFORMATOR: Sve što treba znati

Foto: EPA-EFE, HAYOUNG JEON
Foto: EPA-EFE, HAYOUNG JEON

Mnogo je nepoznanica oko koronavirusa, ali je još više poluinformacija koje kruže internetom. Zbog toga je Ministarstvo zdravlja pripremilo i odgovore na najvažnija pitanja o bolesti uzrokovanoj novim koronavirusom COVID-19.

KOJI SU SIMPTOMI?

Koji su simptomi infekcije koronavirusom i kako iz prepoznati, kao i šta raditi sa kontaktima osobe kod koje je postavljena sumnja na infekciju koronavirusom?

IMATE NEKE OD SIMPTOMA INFEKCIJE? NE IDITE SAMI KOD LEKARA!

Ministarstvo zdravlja savetuje sve one koji imaju određene simptome respiratornih infekcija da ne idu u dom zdravlja ili bolnicu, već da se odmah obrate dežurnom epidemiologu na KONTAKT TELEFONE.

ŠTA AKO...

Ministarstvo zdravlja objavilo je i set saveta i preporuka za kućnu izolaciju za sve one koji su možda bili izloženi koronavirusu, kao i za članove njihovih porodica. Evo kako se treba ponašati u tim slučajevima.

A KAKO DA SE ZAŠTITITE?

Pitate se kako da se zaštitite od infekcije koronavirusom? "Bapski lekovi" neće pomoći, ali osnovna higijena može da bude od velike koristi. Pročitajte šta još treba da radite i kako da se ponašate da smanjite rizik po sebe i druge.

I, naravno, za sve najnovije informacije o koronavirusu u Srbiji i svetu - pratite B92.net.

strana 1 od 8 idi na stranu