Ovo su najveće pretnje za Android telefone, a evo i kako da se zaštitite

Novi napadi na Android uređaje se pojavljuju svake nedelje. Ovaj popularni softver jednostavan je cilj za sajber-kriminalce koji žele da ukradu podatke i brzo zarade od korisnika koji ništa ne sumnjaju. Evo koje su najveće opasnosti i kako da se zaštitite.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 11.03.2020.

10:58

Ovo su najveće pretnje za Android telefone, a evo i kako da se zaštitite
Foto: Depositphotos, Skorzewiak

Prema procenama jedne antivirusne kompanije, najveća pretnja po Android telefone je trenutno adware (ad malware). Tu spadaju zlonamerni programi koji u vaš telefon upadaju preko raznih oglasa, a čine oko 70% opasnosti.

Možda na prvi pogled ne zvuči opasno, ali adware je veoma opasan zbog toga što napadačima daje jednostavan pristup u veliki broj uređaja.

Postoje dve glavne adware vrste.

Prvo, adware aplikacije koje izazivaju smetnju u radu telefona.

Druga i ozbiljnija pretnja su “mamci” koji, ukoliko makar i slučajno kliknete (ili tapnete) na njih, mogu da kriminalcima omoguće da vam naplaćuju mesečne naknade za nešto, a da vi to ni ne znate.

Često se adware “maskira” u aplikacije koje su u trendingu, što bi bile ili igrice za Android ili društvene mreže bilo kog tipa.
Foto: Depositphotos, Mactrunk
Evo nekoliko stvari koje će vam pomoći da ostanete bezbedni dok ste online:

1. Preuzimajte samo aplikacije iz zvaničnih prodavnica, poput Google Play ili App Gallery, jer postoje bezbednosne mere za proveru aplikacija pre nego što ih programeri preuzmu, ili sa internet stranice same aplikacije.

2. Proverite ocene aplikacija drugih korisnika u prodavnici, jer je važno da pazite na prevare. Ako aplikacija ima nekoliko zvezdica i mnogo negativnih komentara, verovatno nešto tu nije u redu.

3. Pažljivo pregledajte dozvole koje aplikacija zahteva pre preuzimanja - ako zahteva pristup podacima koji joj nisu potrebni da bi funkcionisala, moglo bi da bude problema, piše Express.

4. Proverite izveštaje svojih kreditnih kartica kako biste utvrdili da li je bilo nekih neovlašćenih isplata. Ako se desi da imate nekih sitnih isplata sa svog računa a ne znate zašto, možda je u pitanju sajber-kriminal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: