Ko su digitalni domoroci? "Internet nije nužno zlo" VIDEO

Širom sveta obeležava se Dan za bezbedniji internet. Prema podacima UNICEF-a, deca čine jednu trećinu ukupnog broja internet korisnika. U Srbiji mališani dnevno za računarom provedu od tri do sedam sati.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija/Foto: depositphotos/ifeelstock
Ilustracija/Foto: depositphotos/ifeelstock

19833 - Besplatan broj za prijavu digitalnog nasilja

Koje sve opasnosti vrebaju sa društvenih mreža, koje su posledice prekomerne upotrebe interneta i šta je preventiva?

Deca u Srbiji u proseku, poput vršnjaka u drugim evropskim zemljama, provode tri sata dnevno onlajn, vikendom između četiri i sedam časova dnevno. Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić upozorava na to da deca i mladi, odnosno njihovi roditelji i nastavnici još ne prepoznaju na vreme problem prekomerne upotrebe tehnologija.

Matić za Tanjug kaže da je prema rezultatima prošlogodišnjeg istraživanja "Deca Evrope na internetu", koje je uključilo i učenike u Srbiji, veliki broj dece ugrožen, ali još uvek nije potražio pomoć. Matić je navela da je to istraživanje pokazalo da čak trećina učenika u Srbiji ima probleme zbog količine vremena koje provodi na internetu i da zbog toga ulazi u sukobe sa porodicom ili prijateljima.

Podsetila je i da je pre tri godine uspostavljen Nacionalni kontakt centra za bezbednost dece na internetu, čiji su partneri, pored MUP-a, Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, prosvete i Centara za socijalni rad, i Ministarstvo zdravlja.

"Internet nije sam po sebi loš i nije nužno loš, ali ga treba koristiti umereno i sa odgovornošću i sa prikladnim sadržajem za decu", rekla je u "Jutru" na TV Prva Mila Marjanović, softverski inženjer.

Ona je rekla da se današnja deca nazivaju "digitalni domoroci", što znači da su oni odrasli u digitalnoj eri i uz društvene mreže i da je to nešto što je njima "daleko prirodnije nego što je nama".

Pogledajte više u videu:

strana 1 od 8 idi na stranu