"Otac interneta" ima plan kako da spasi internet

Jedan od najžešćih kritičara modernog interneta je čovek koji ga je stvorio, Tim Berners-Li. "Otac interneta" već dugo je veoma kritičan prema trenutnom stanju na Internetu i time što njime dominira, prema njemu, mali broj moćnih kompanija, kao i tome da korisnici imaju malu kontrolu nad svojim podacima na mreži.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Bryan Bedder/Getty Images
Foto: Bryan Bedder/Getty Images

Berners-Li je, stoga, ove nedelje otkrio svoj odgovor na ove probleme globalnim akcionim planom za rešavanje problema pristupa, privatnosti i otvorenosti interneta.

"Ugovorom za veb", kako ga je nazvao, utvrđeno je devet ključnih principa za bolji internet, uključujući promovisanje pristupačnog pristupa Internetu za sve, poštovanje privatnosti ljudi i njihovih podataka, nedozvoljavanje vladama da "iseku" pristup internetu kada požele.

Možda i najambiciozniji od svih principa, s obzirom na trenutno stanje, jeste stvaranje "jakih zajednica koje poštuju građanski diskurs i ljudsko dostojanstvo".

Ovaj ugovor poziva vlade, kompanije i građane da podrže principe, kako bi bili sigurni da je "naš internet svet bezbedan, osnažujući i zaista namenjen za sve".

Više od godinu dana bilo je potrebno da se napravi ugovor, uz doprinos vlada Francuske i Nemačke, kompanija uključujući Google i Microsoft i organizacije poput Wikimedije i Web Foundation.

U međuvremenu su ga odobrile organizacije za digitalna prava poput Electronic Frontier Foundation i tehnološke kompanije, uključujući Facebook i Twitter.

Ipak, piše Endgadget, uprkos brojnim tehnološkim kompanijama koje su se prijavile za podršku projektu, postoji jedan upečatljiv izostanak - Amazon - koji nije podržao principe.

Kompanije ili vlade koje podržavaju ovaj ugovor obavezuju se na podržavanje besplatnog i otvorenog veba, a moraju preduzeti i radnje za rešavanje problema sa vebom ili će biti uklonjene sa liste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu