Papa: IT kompanije krive za (ne)bezbednost dece na internetu; Zakerberg "optimističan"

Papa Franja smatra da investitori i čelnici tehnoloških kompanija moraju biti odgovorni za bezbednost dece na internetu i da profit ne bi trebalo da im bude ispred dečje bezbednosti.

Izvor: B92, N1, Hina
Podeli
Foto: GettyImages / Buda Mendes
Foto: GettyImages / Buda Mendes

Papa se obratio prisutnima na početku vatikanske konferencije "Promovisanje digitalnog dostojanstva deteta", na kojoj su učestvovali predstavnici Apple-a, Google-a i Facebook-a, kao i grupe za zaštitu dece, pravosudni i policijski zvaničnici.

"Firme koje pružaju internet usluge dugo su sebe smatrale običnim snabdevačima tehnoloških platformi koji nisu ni pravno ni moralno odgovorne za način njihovog korišćenja", rekao je Papa.

"Potrebno je obezbediti da investitori i menadžeri ostanu odgovorni kako se dobrobit maloletnika i društva ne bi žrtvovala profitu", dodao je on.

Papa Franja je rekao da zbog "bolnog i tragičnog iskustva" sa sopstvenog krizom oko polnog zlostavljanja, Crkva ima "odgovornost, uz dugoročnu viziju, da pristupi tim pitanjima".

SAD, Velika Britanija i Australija su prošlog meseca zatražile od Facebook-a da suspenduje planove o šifrovanju poruka putem svoje aplikacije, navodeći da bi to moglo da oteža borbu protiv zlostavljanja dece i protiv terorizma.

Foto: GettyImages / Chip Somodevilla
Foto: GettyImages / Chip Somodevilla

Šef Facebook-a Mark Zakerberg je rekao da je "optimističan" po pitanju sposobnosti Facebook-a da identifikuje predatore sa istim alatima koje koristi za borbu protiv uplitanja u izbore.

"Neće biti moguće garantovati bezbednost maloletnika u digitalnom svetu bez potpune uključenosti kompanija iz ovoga sektora i bez potpune svesti o moralnim i društvenim posledicama njihovog upravljanja i funkcionisanja", rekao je papa.

U septembru je Vatikan ugostio predstavnike raznih kompanija iz Silicijumske doline, dobitnike Nobelove nagrade i eksperte za kibernetiku kako bi raspravljali o etici veštačke inteligencije.

strana 1 od 10 idi na stranu