"Država sada po prvi put ima potpunu tehničku kontrolu nad internetom"

Ruske vlasti su stvorile pravne mogućnosti za gašenje interneta u toj zemlji, nakon što je u petak kontroverzni zakon stupio na snagu.

Tehnopolis

Izvor: B92, Zimo, Hina

Subota, 02.11.2019.

16:30

Foto: GettyImages / Dennis Grombkowski

Vlada namerava da stvori infrastrukturu za "suvereni" internet, što je predstavila kao nužnost u obrani protiv spoljašnjih sajber napada. Kritičari, međutim, ovu meru vide kao korak prema većoj cenzuri.

"Država sada po prvi put ima potpunu tehničku kontrolu nad internetom", rekao je stručnjak za internet Aleksandar Isavnin, iz neprofitne organzacije za borbu protiv cenzure Roskomsvoboda, za agenciju dpa.

I dok su pružaoci internet usluga do sada radili pod uslovima slobodnog tržišta, ruska država sada može direktno da vrši kontrolu nad njima, kaže Isavnin.

Ruski internet saobraćaj će se usmeravati putem čvorišta u zemlji, čija infrastruktura tek treba da bude izgrađena. Pružaoci internet usluga moraju da instaliraju opremu neophodnu za uspešnu tranziciju.

Brojni internet sajtovi opozicije već su blokirani u Rusiji, a hiljade ljudi su protestvovale protiv zakona, koji je predsednik Vladimir Putin potpisao u maju.

Putinov portparol Dmitrij Peskov, međutim, tvrdi da Rusija ne želi da se isključi sa interneta, već da se priprema za mogućnost da zapad njoj isključi internet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: