Facebook i WhatsApp tužili Izraelce zbog špijuniranja njihovih korisnika

Facebook je tužio izraelsku tehnološku kompaniju NSO grupu, da je koristila aplikaciju za komuniciranje WhatsApp za sajber špijuniranje novinara i aktivista za ljudska prava, između ostalih, prenose izraelski mediji.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: GettyImages / Justin Sullivan
Foto: GettyImages / Justin Sullivan

U tužbi podnetoj u utorak uveče sudu u Kaliforniji se navodi da je NSO Group prekršila federalni krivični zakon o kompjuterima koristeći nedostatak popularnog programa za komunikacije koji omogućava da se prodre do mobilnog telefona preko propuštenih poziva.

Tužbu protiv izraelske kompanije podneo je i sam WhatsApp, a u prijavi se navodi da je izraelska kompanija NSO Group putem aplikacije WhatsApp u 20 zemalja špijunirala više od 1.400 osoba, među kojima najmanje 100 novinara, kao I brojne aktiviste za ljudska prava.

Službenici WhatsAppa su objasnili da su korisnici, čiji su telefoni hakovani, o tome obavešteni privatnom porukom, a od suda je zatraženo da se izraelskoj kompaniji NSO Group u potpunosti zabrani upotreba svih usluga aplikacije WhatsApp.

"Sajber oružje mora biti zakonski revidirano bilo gde u svetu kako bi se obezbedilo da ne dolazi do kršenja ljudskih prava i sloboda", istakli su iz WhatsAppa.

NSO Group se uveliko optužuje da prodaje uređaje za nadgledanje represivnim vladama. Ta kompanija nije odmah odgovorila na molbu da komentariše tužbu.

strana 1 od 9 idi na stranu