Facebook i WhatsApp tužili Izraelce zbog špijuniranja njihovih korisnika

Facebook je tužio izraelsku tehnološku kompaniju NSO grupu, da je koristila aplikaciju za komuniciranje WhatsApp za sajber špijuniranje novinara i aktivista za ljudska prava, između ostalih, prenose izraelski mediji.

Tehnopolis

Izvor: B92, Beta

Sreda, 30.10.2019.

14:00

Facebook i WhatsApp tužili Izraelce zbog špijuniranja njihovih korisnika
Foto: GettyImages / Justin Sullivan

U tužbi podnetoj u utorak uveče sudu u Kaliforniji se navodi da je NSO Group prekršila federalni krivični zakon o kompjuterima koristeći nedostatak popularnog programa za komunikacije koji omogućava da se prodre do mobilnog telefona preko propuštenih poziva.

Tužbu protiv izraelske kompanije podneo je i sam WhatsApp, a u prijavi se navodi da je izraelska kompanija NSO Group putem aplikacije WhatsApp u 20 zemalja špijunirala više od 1.400 osoba, među kojima najmanje 100 novinara, kao I brojne aktiviste za ljudska prava.

Službenici WhatsAppa su objasnili da su korisnici, čiji su telefoni hakovani, o tome obavešteni privatnom porukom, a od suda je zatraženo da se izraelskoj kompaniji NSO Group u potpunosti zabrani upotreba svih usluga aplikacije WhatsApp.

"Sajber oružje mora biti zakonski revidirano bilo gde u svetu kako bi se obezbedilo da ne dolazi do kršenja ljudskih prava i sloboda", istakli su iz WhatsAppa.

NSO Group se uveliko optužuje da prodaje uređaje za nadgledanje represivnim vladama. Ta kompanija nije odmah odgovorila na molbu da komentariše tužbu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: