Otvorena sezona lova na bezbednosne propuste i zlonamerne aplikacije, nagrade petocifrene

U poplavi bezbednosnih propusta i aplikacija za Android uređaje koje skrivaju malware, viruse i ostale nepoželjne "goste", Google je shvatio da se protiv takvih pojava ne može boriti sam.

Tehnopolis

Izvor: B92, Zimo, Android-developers.googleblog

Petak, 30.08.2019.

10:30

Otvorena sezona lova na bezbednosne propuste i zlonamerne aplikacije, nagrade petocifrene
Foto: GettyImages / Leon Neal

Zato su objavili promene u svom Google Play Security nagradnom programu, među kojima je možda najvažnija ona da će dodeljivati nagrade za propuste pronađene u aplikacijama koje nije napravio Google. U program su uključene sve aplikacije koje se nalaze na Google Playu i imaju 100 miliona ili više instalacija.

Google će tako hakeru koji otkrije ranjivost ili zlonamerni kod, isplatiti nagradu i pomoći da autoru aplikacije, na odgovoran način, otkrije o čemu je reč. A ukoliko autori aplikacije imaju i svoj program nagrađivanja, hakeri će moći da pokupe i tu nagradu, uz onu Googleovu.

Osim toga što Google želi da zaštiti svoje korisnike, ovakvo proširenje programa ima još jedan važan cilj.

Google želi da podstakne i druge kompanije da ponude nagradu kako bi se stvorila kultura u kojoj će hakeri koji otkriju bezbednosni propust, prvo o tome obavestiti autora aplikacije i za to biti nagrađeni, umesto da otkrivene propuste objavljuju na internetu i time dodatno ugrožavaju milione korisnika širom sveta.

Google nema tačan "cenovik", već visinu nagrade određuje od slučaja do slučaja. Ali, kako sami ističu, otkrivena ranjivost bi hakeru mogla da donese nagradu u visini i do 50.000 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: