Bolji od botova: Naučnici stvorili AI koji piše najuverljivije lažne vesti

U nameri da spreči da se lažne vesti koje kreiraju sistemi veštačke inteligencije šire internetom, tim naučnika je napravio AI sistem koji pravi najuverljivije lažne vesti koje je čovečanstvo do sada imalo prilike da pročita.

Izvor: Futurism, PC Press
Podeli
Foto: Depositphotos / VadimVasenin
Foto: Depositphotos / VadimVasenin

Novi sistem po imenu GROVER, lažne vesti može da piše samo na osnovu senzacionalističkih naslova, a kreatori tvrde da su uverljivije od onih koje pišu ljudi.

Najbolja odbrana od novog tipa lažnih vesti je sam GROVER, budući da za razliku od drugih aktuelnih sistema, koji lažne vesti detektuju sa 73 odsto tačnosti, GROVER ide do čak 92 odsto.

To znači da su GROVER algoritmi, pored toga što mogu da pišu lažne vesti, u stanju i da ih detektuju, a naročito one koje kreiraju botovi, i u tome su bolji od bilo kojeg drugog postojećeg sistema.

Tako bi, ako dođe u pogrešne ruke, GROVER mogao da preplavi internet lažnim vestima koje bi javnost ubedile u istinitost napisanih informacija, i da osigura da duže vremena ostanu neotkrivene, budući da ih drugi sistemi ne bi prepoznavali kao lažne.

Tim naučnika sa Univerziteta u Vašingtonu, koji je zaslužan za kreiranje GROVER-a, planira da spreči njegovu zloupotrebu tako što će alatku odmah učiniti dostupnom široj javnosti, pa će svako ko poželi moći da je koristi za proveravanje prirode objavljenih vesti.

Prednost GROVER-a je u tome što analizira više aspekata vesti od drugih alata i ne preispituje samo telo teksta, već i naslov, medij, autora vesti, kao i druge detalje koji bi mogli da pomognu u raskrinkavanju sadržaja čiji je cilj da dezinformišu.

strana 1 od 13 idi na stranu