"Zov Krajstčerča": Facebook ograničava upotrebu direktnog prenosa

Kompanija Facebook objavila je da ograničava upotrebu svoje platforme Live, direktnog emitovanja videa, koju je koristio ubica u Krajstčerču na Novom Zelandu da uživo prenosi masakr 51 osobe u džamijama sredinom marta.

Tehnopolis

Izvor: Beta

Sreda, 15.05.2019.

15:15

Ilustracija / Foto: Depositphotos/gabrielescu

Facebook je bio jako kritikovan zato što je kasnio u prekidanju tog videa, čije slike su se jako brzo širile preko interneta. U slučaju Krajstčerča, Facebook je morao da ukloni 1,5 miliona kopija videa, što vrlo jasno ukazuje da je potrebno da uradi više.

Kompanija je tada obećala da će preispitati uslove koriščenja platforme Live.

Od sada, korisnici koji krše propise za upotrebu te društvene mreže, posebno one koji zabranjuju opasne organizacije i pojedince neće više imati pristup mreži na neko vreme, i to od prvog prestupa.

To, na primer, znači da će neko ko deli izjavu terorističke grupe bez konteksta biti blokiran i da neće moći da koristi Facebook lajv određeni period, na primer 30 dana.

Kompanija je takođe obećala 7,5 miliona dolara za nova istraživanja u partnerstvu sa tri univerziteta kojim bi se automatski primetila zabranjena sadržina.

Novozelandska premijerka Džasinda Ardern ocenila je da se radi o dobrom prvom koraku.

Ova objava podudara se sa današnjim sastankom u Parizu o onlajn ekstremizmu. Francuski predsednik Emanuel Makron i premijerka Novog Zelanda pokrenuće inicijativu "Zov Krajstčerča" (Christchurch call), nazvanu po novozelandskom gradu u kojem je 15. marta u napadu na dve džamije ubijena 51 osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: