Usvojen kontroverzni član 13: Autorska prava nauštrb slobode govora?

Velika promena desila se na internetu - Evropski parlament usvojio je kontroverzni član 13 kojim se žestoko pooštravaju pravila o poštovanju autorskih prava na svetskoj mreži.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 27.03.2019.

12:55

Usvojen kontroverzni član 13: Autorska prava nauštrb slobode govora?
Foto: Mactrunk/depositphotos.com

Novi zakon nateraće kompanije poput Googlea da plate izdavačima i umetnicima za to što koriste njihov rad onlajn, takođe, Youtube i Facebook preuzimaju odgovornost za sadržaj zaštićen autorskim pravima koji se objavljuje na njihovim platformama.

Kritičari sada strahuju za slobodu govora, a stručnjaci kažu da je teško predvideti kako će teći prilagođavanje na nova pravila.

"Postoji način da se unapred proveri da li neko ko uploaduje sadržaj na Youtube, recimo, krši ta prava i vi to možete da zaustavite. Međutim, sada će svi servisi koji to rade biti u obavezi. Dosadašnja praksa je bila da su oni samo platforma i onda, ako se vi pojavite kao vlasnik sadržaja i kažete 'Ovo je moje', oni sklone, ali nema provere unapred, nema provere pre postavljanja. Sada će biti svi u obavezi da to rade", objasnio je IT stručnjak Ivan Jelić.

Više o ovoj temi saznajte u video-materijalu u nastavku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: