Kako da deca bezbedno koriste internet i šta sve roditelji ne znaju o tome

Unicef je predstavio "Digitalni vodič za bezbednost dece na internetu", namenjen deci uzrasta od četiri do osam godina.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.03.2019.

16:15

Kako da deca bezbedno koriste internet i šta sve roditelji ne znaju o tome
Ilustracija / Foto: Depositphoto/evgenyataman

Vodič sadrži konkretne savete za roditelje, vaspitače i sve koji se bave decom, ali sadrži i seriju crtanih filmova namenjenu baš deci.

O tome kako je vodič nastao, kome je namenjen i šta on, zapravo, donosi, za emsijiju "150 minuta" Prve televizije govorile su Milja Krivokuća, iz Ministarstva prosvete, Jadranka Milanović, ispred Unicef-a i stručna saradnica na projektu Nataša Anđelković, iz predškolske ustanove "11. april".

Prema njihovim rečima, vodič je namenjen odraslima koji rade sa decom. Tu se, pre svih, misli na roditelje, zatim vaspitače i učitelje, budući da su istraživanja pokazala da je za takav rad sa decom prvo neophodno razviti digitalnu pismenost odaslih i njihove digitalne kompetencije.

Digitalni svet se ubrzano menja, pa se već i kod dece, između kojih je razlika manja od 10 godina, javljaju razlike u poimanju onoga što je digitalno. Nedavno istaživanje Unicefa je pokazalo trendove koji su slični onima u svetu. To znači da deca u sve mlađem uzrastu počinju da koriste internet i digitalne uređaje.

"Deca koja danas imaju osam godina, počela su da ih koriste sa pet, a deca koja danas imaj pet godina, krenuli su već sa tri godine. Zbog toga je važno da se obrati pažnja na taj najmlađi uzrast. Istraživanje je pokazalo da skoro dve trećine dece između četiri i osam godina, dakle, predškolski uzrast i najniži razredi osnovne škole, koriste barem jedan digitanli uređaj", kaže Jadranka Milanović iz Unicef-a.

"Roditelji te dece, međutim, nemaju dovoljno veština i znanja i ne znaju kako da zaštite decu da ne gledaju sadržaje koji mogu da budu neprimereni za njihov uzrast. Njima je potrebno dodatno znanje da mogu na konstruktivan način da rade sa decom, da ih podučavaju kako da koriste sve te digitalne uređaje. Taj digitalni svet donosi opasnosti ali i brojne mogućnosti, pa deca mogu da saznaju brojne svari, da se razvijaju i uče", istče ona i dodaje da, prema istraživnaju, 68 odsto vaspitača u vrtićima i učitelja u nižim razredima ne razgovara sa decom o tome kako da na bezbedan način koriste internet.

Opširniju priču pogledajte u snimku iz emisije "150 minuta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: