Rastuća antidruštvena mreža podstiče korisnike na oflajn kreativnost

Pojam društvene mreže u velikoj meri je izgubio svoj smisao - umesto povezivanja sa prijateljima, Facebook i Instagram za mnoge su postali poligon za samohvalu.

Izvor: CNN Business, Zimo
Podeli
Ilustracija / Foto: Depositphoto/KostyaKlimenko
Ilustracija / Foto: Depositphoto/KostyaKlimenko

Tako influenserima više uopšte nisu važni pratioci i prijatelji, već samo novac koji mogu da zarade putem mreža. Sa druge strane, veliki broj ljudi zbog virtualnog života zanemaruje stvarni život, koji im prolazi dok su njihovi pogledi i misli fokusirani na ekran i lajkove.

Jedna društvena mreža se, međutim, od većine drugih platformi izdvaja po načinu korišćenja. U pitanju je - Pinterest.

Njegov osnivač Ben Silberman kaže da je Pinterest mreža potpuno drugačija od konkurencije, odnosno da je reč o nekoj vrsti antidruštvene mreže.

Pintrest je mreža na kojoj korisnici postavljaju fotografije, infografike i slične postove. Poenta mreže je, kako je u intervjuu za CNN objasnio njen osnivač, da inspirše druge ljude na kreativnost. Korisnici tu kreativnost neće izražavati na internetu, već oflajn - npr. na Pinterestu će pronaći recepte, ideje za uređenje kuće ili stana, za venčanja ili slično.

U fokusu mreže je sam korisnik i njegova lična interesovanja, pa na Pinterestu nema influensera koje brendovi plaćaju za promociju svojih proizvoda i usluga. Takođe, ni broj pratilaca ili praćenje slavnih osoba na mreži nisu od značaja, budući da Pinterest ionako nema značaja kao alat za samopromociju. Sve se vrti oko samih korisnika i onoga što oni zaista vole.

Ben Silberman / Printscreen YouTube/CNN Business
Ben Silberman / Printscreen YouTube/CNN Business

Pinterest, inače pokrenut 2010. godine, prošle godine se pohvalio brojem korisnika koji je porastao na 250 miliona. To su zaista velike brojke, ali ipak manje od konkurentskih i poznatijih mreža: Facebooka koji ima 2,32 milijarde korisnika, Instagrama sa više od milijardu i Twittera sa oko 320 miliona.

Ben Silberman kaže da je Pinterest pokrenut kao mreža osmišljena da služi kao alat za roditelje, ali se njegova korisnička baza brzo proširila, pa sada sadržaj i pinove koriste brojni kreativni profesionalci kao beskrajan izvor ideja i inspiracije.

Kreator Pinteresta ističe da postoje brojne stvari koje bi mogli da urade ne bi li povećali bazu korisnika, "ali to ne bi bilo u duhu Pinteresta".

Silberman dodaje da su veoma zadovoljni što njihovi investitori i korisnici prepoznaju posvećenost dugoročnom rastu. Ostaje da se vidi da li će se to promeniti nakon što kompanija izađe na berzu, što je planirano za ovu godinu.

strana 1 od 12 idi na stranu