Da li znate kako da se ne upecate?

Pre nekoliko dana, Googleova podružnica Jigsaw objavila je kviz koji testira sposobnosti korisnika da identifikuju tzv. "phishing" imejlove.

Tehnopolis

Izvor: Google Jigsaw, PC Axe

Nedelja, 27.01.2019.

15:37

Da li znate kako da se ne upecate?
Printscreen / Phishingquiz.withgoogle.com

Kviz korisnike testira pomoću niza imejlova, kako bi mogli da vide da li mogu da razlikuju znake phishinga.

"Phishing je najčešći oblik sajbernapada", objašnjavaju iz Jigsawa u postu na svom blogu, dodajući da "jedan procenat poruka koje se danas šalju su pokušaji phishinga."

Kviz se zasniva na treninzima koje je Jigsaw održao sa "10.000 novinara, aktivista i političkih lidera." Postoji osam primera kojima vas Google testira - jedni predstavljaju legitimne imejlove, dok su drugi prevare u vezi sa phishingom.

Mnogi primeri su zapravo zasnovani na stvarnim događajima, kao što je masovni pokušaj phishinga koji je pogodio korisnike Google Doc-a 2017. godine.

Nakon svakog mejla, Google objašnjava znake koji bi vam aludirali na to da je u pitanju prevara, poput prelaženja preko URL-ova da biste proverili gde vode i provere pravopisa imejl adresa.

Zlonamerni korisnici često pokušavaju da pošalju mejlove koje imaju URL-ove, koji sadrže imena kompanija kao što su Google ili Dropbox, ali obično postoji neka vrsta traga koja bi vas ubedila u suprotno.

Jigsaw je eksperimentalni projekat u okviru Googlea koji ima za cilj rešavanje širokih geopolitičkih problema u tehnološkom prostoru, često kroz relativno jednostavne mikrosajtove i softverske projekte.

Ta grupa je, u prošlosti, proizvela softver za otkrivanje troll-ova, open-source alat koji pomaže medijskim organizacijama da novinarima pruže VPN, kao i AI alate koji filtriraju uvredljive komentare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: