Google će da onemogući adblokatore u Chrome-u?

Unutar projekta Chromium pojavio se službeni predlog promena koje će ograničiti slobode developera i tako "ubiti" neke spoljašnje dodatke, među kojima i popularna rešenja protiv oglasa

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 24.01.2019.

11:53

Google će da onemogući adblokatore u Chrome-u?
Foto: Getty

Projekt Chromium, zasnovan na otvorenom kodu iz kojega se dalje razvija Googleov pretraživač Chrome, a uskoro će i Microsoftov Edge, dobio je ovih dana službeni predlog izmena, takozvani Manifest V3. U njemu ekipa koja stoji iza projekta pokušava da pojednostavi izradu spoljašnjih dodataka, te će povećati sigurnost za korisnike i developere, ali čini se i uništiti neke oblike ekstenzija, navodi sajt "The Register".

Na ovaj novi Manifest oštro je reagovao Rajmon Hil, developer koji stoji iza "uBlock Origin" i "uMatrix-a", popularnih alata za blokiranje reklama, koji je istakao da bi predložene promene mogle potpuno da "ubiju" njegove dodatke za Chrome.

Novi alati za blokiranje reklama mogu da se koriste za skrivanje ili prikazivanje crnih rupa umesto reklama, ali oni imaju širu nemenu. Ti alati su zasnovani na ideji da korisnici, a ne bilo ko drugi, treba da budu u stanju da kontrolišu kakvu će interakciju da ima njihov pretraživač sa drugim resursima.

Promene određenih developerskih API-ja, i restrikcije u pristupu određenim resursima, ograničiće slobodu ekstenzijama kako bi je, navodno, dali korisnicima. Pod parolom davanja korisnicima veće kontrole nad radom ekstenzija tako se "webRequest API" menja novim, nazvanim "eclarativeNetRequest".

Na webRequest API oslanjaju se spomenute alate za blokiranje reklama, kako bi presreli oglase i zabranili njihovo prikazivanje, što prebacivanjem istoga u "read only" način rada više ne bi bilo moguće. Hil kaže da bi ova promena gotovo sigurno značila kraj za njegove alate za blokiranje reklama, ali da bi “AdBlockPlus” i dalje radio jer se oslanja na jednostavnije mehanizme filtriranja.

Zanimljivo, ističu neki, baš taj adblocker sarađuje s Googleom (tj. dobija novac) kako bi njihove oglase propuštao do korisnika pa verovatno zato i ne bi bio pogođen ovom promenom. Chrome će, podsetimo, uskoro da aktivira i svoj adblocker, pa bi se ovaj predlog ukidanja nekih popularnih konkurentskih rešenja mogao posmatrati i u tom svetlu.

Iz Googlea su po ovom pitanju izjavili da su promene na Chromiumu tek predlog, Manifest V3 i dalje je podložan promenama, te da ništa još nije odlučeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: