Hakovali sajt "za odrasle", pa napravili štetu od 30 miliona dolara

Grupa sajber kriminalaca, šestorica iz Rusije i dvojica iz Kazahstana, "'otela' je reklame sa sajta Pornhub i njima 'zarazila' kompjutere posetilaca tog sajta pomoću malware programa", čime su izazvali štetu od preko 29 miliona dolara.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 28.11.2018.

21:32

Hakovali sajt
Thinkstock / Ilustracija

Reklame, koje nikad nisu bile viđene, a koje je trebalo da budu plasirane na interentu, hakeri su uskladištili na kompjuterima posetilaca globalno najvećeg sajta "za odrasle".

Oni su, potom, za reklame uzimali novac od klijenata, a da ih nikada nigde zaista nisu objavili, već su pomoću mreže od 89 kompjuterskih servera i 31 internet domena, lažirali njihove prikaze, piše Sky News.

Ruski i kazahstanski hakeri su, koristeći hakovane "pop up" prozore tražili od posetilaca PornHuba da na svoje računare instaliraju Adobe Flash apdejt, kako bi mogli da nastave posetu sajtu. Umesto toga, daunloudovani fajl bi sa kompjutera žrtve pokrenuo skriveni proces "kliktanja" na reklame koje su kriminalci "hostovali" na lažnim internet sajtovima.

"Pop up" prozori su, ustavri, bili samo paravan za lažnu klik kampanju, a hakeri su prikupljenim klikovima kliijentima pravdali naplaćeni novac, a da reklame nikad nikome nisu bile vidljive.

Prevaru je otkrila kompanija Proofpoint, koja je njeno funkcionisanje objasnila FBI-ju, na osnovu čega je pokrenuta istraga i otkriven identitet sajber kriminalaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: