Google pokreće svoj pretraživač u Kini, ali...

Googleova matična kompanija Alphabet Inc. planira da pokrene cenzurisanu verziju svog pretraživača za Kinu, koja bi blokirala određene stranice i pojmove, javio je portal The Intercept pozivajući se na Googleove interne dokumente i ljude upućene u taj projekt.

Tehnopolis

Izvor: TheIntercept.com, Tportal.hr

Četvrtak, 02.08.2018.

08:00

Google pokreće svoj pretraživač u Kini, ali...
Thinkstock / Ilustracija

Projekt ima kodno ime "Dragonfly" i na njemu se radi od proleća 2017. godine. Portal dodaje da je u decembru prošle godine primećen napredak na tom projektu, posle sastanka izvršnog direktora Googlea Sundara Pičaija i visokog zvaničnika kineske vlade.

Pojmovi za pretraživanje koji se tiču ljudskih prava, demokratije, religije i mirnih protesta biće na crnoj listi reči nove aplikacije za pretraživanje, koja je, kako navodi The Intercept, već pokazana kineskoj vladi.

Konačna verzija pretraživača mogla bi da bude pokrenuta u narednih šest do devet meseci, ali se čeka zvanična dozvola kineskih vlasti.

Iz Googlea su odbili da komentarišu pojedinosti, ali su napomenuli da su pokrenuli niz mobilnih aplikacija u Kini, kao i da rade sa lokalnim programerima kako bi održali svoju prisutnost u tom delu sveta.

Kineska državna agencija za internet (engl. Cyberspace Administration of China) nije odmah odgovorila na zahtev agencije Rojters za komentarom. Glavna Googleova platforma za pretraživanje je, zajedno sa YouTubeom, blokirana u Kini, ali i pored toga globalni internet gigant pokušava da se probije u Kinu.

Google se u januaru pridružio ulaganju u platformu na kojoj korisnici mogu uživo da prenose igranje mobilnih igara, nazvanu Chushou. Početkom jula pokrenuli su igru povezanu sa veštačkom inteligencijom na društvenoj mreži WeChat, koja je u vlasništvu kompanije Tencent Holding Ltd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: