Crnogorska Wikipedia na testu

Na globalnoj mreži od 16. decembra dostupna je probna verzija Wikipedije za Crnu Goru.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Projekat je inicirala grupa crnogorskih entuzijasta, a prva postavljena odrednica je o crnogorskom jeziku za koji se kaže da je sastavni deo štokavskog jezičkog sistema.

Zahtev za stvaranje crnogorske Wikipedije će biti odobren kada na crnogorskoj Wikipediji bude dovoljno napisanih članaka.

Kada zahtev bude odobren, sav sadržaj će biti premešten iz inkubatora na zvaničnu Wikipediju.

Do juče je postavljeno desetak tekstova.

Hronološki, prva je postavljena odrednica koja definiše crnogorski jezik, piše Pobjeda, a prenosi RTCG.

Ona glasi: crnogorski jezik sastavni je deo štokavskoga jezičkog sistema. Crnogorski je jezik službeni jezik u Crnoj Gori (od 2007. godine). Njime govore i Crnogorci u iseljeništvu, pogotovo u Peroju (Republika Hrvatska), u Skadru i suœednoj mu Vraki (Albanija) te u Lovćencu i Feketiću (Vojvodina).

Ova odrednica postavljena je 19. decembra.

Internet

Tri WordPress dodatka sadrže "backdoor" alate

Prema navodima WordFence tima, koji je nadležnan za bezbednosna pitanja u vezi sa WordPressom, popularnim sistemom za upravljanje sadžajem otvorenog koda, hakeri kupuju zastarele dodatke za taj CMS i potom ih modifikuju, ubacujući u njih "zlonamerne" alate kako bi omogućili pristup stranicama koje koriste te dodatke.

Internet petak 29.12. 20:20 Komentara: 4

Kraj neutralnosti interneta u SAD, šta će biti u Srbiji?

Ukidanje neutralnosti interneta u SAD dovelo je do masovnog negodovanja koje se prelilo na ulice. Ni otvoreno suprotstavljanje nije pomoglo da se odluka promeni i propisi koji zabranjuju kompanijama da biraju svoje favorite među internet aplikacijama i sajtovima, uvedeni 2015., ostani na snazi.

Internet ponedeljak 25.12. 09:40 Komentara: 78
strana 1 od 7 idi na stranu