Izmožden cenzurom, iranski "Facebook" prestaje s radom

Najstarija društvena medijska mreža u Iranu, Cloob.com, saopštila je danas da prestaje sa radom nakon višegodišnje borbe protiv cenzora, koji su, kako navodi, dozvolili stranim sajtovima poput Instagrama da preovladaju.

Izvor: Tanjug
Podeli
cloob.com
cloob.com

Platforma Cloob je osnovana pre 12 godina kao iranski odgovor na Facebook i Google-ovu sada ugašenu društvenu mrežu Orkut, a na vrhuncu je imao oko dva miliona korisnika u toj zemlji.

Problemi sa nadzorom nad poplavom fotografija žena koje ne smeju da pokažu kosu i uklanjanje politički osetljivih komentara, često su dovodili Cloob u sukobe sa vlastima.

"Cloob je bio blokiran tri puta, a poslednji put je za njegovo deblokiranje bilo potrebno 28 dana", napisao je direktor kompanije Mohamed Džavad Šakuri Mogadam na blogu.

"Kao što poljoprivrednici znaju kako je teško oživeti zemlju posle 28-dnevne suše, znaju i vebmasteri. Cloob je bio jedan od tri vodeća servisa u Iranu, ali je njegovo rascvetalo drvo uvelo", napisao je on, dodajući da njegov tim više nema "energiju i entuzijazam" da nastavi da se bori.

Iran je zabranio Facebook zbog nedostatka nadzora, pre svega zbog žena koje razmenjuju fotografije na kojima nemaju marame, što je nezakonito prema islamskim propisima koji važe u toj zemlji. Međutim, sajtovi poput Instagrama nisu zabranjeni i doživljavaju pravi bum u Iranu, a servis za razmenu poruka Telegram ima oko 25 miliona korisnika u zemlji.

Zvaničnici kažu da ne mogu da zabrane popularne onlajn servise dok god ne postoji domaća alternativa. Predsednik Hasan Ruhani je u maju reizabran na tu funkciju obećavajući da će ublažiti društvene restrikcije. On je imenovao najmlađeg ministra Islamske republike, 36-godišnjeg Muhameda-Džavada Azari Džahromija, da vodi portfolio komunikacija. Džahromi je u avgustu rekao da su u toku pregovori za ukidanje zabrane Twitter-a, ali do sada još nije objavljen napredak u tom pogledu.

Internet

Koliko kriminalci plaćaju vaše lične podatke na Dark Webu?

Podaci poput korisničkih imena i lozinki za brojne servise poput mejlova, Facebooka, Twittera, Netflixa, podaci o bankovnim karticama, vozačkim dozvolama, pasošima i slično tražena su roba na internetu, i na Dark Webu hakeri i onlajn kriminalci plaćaju velike sume novca da se domognu tih informacija.

Internet ponedeljak 12.02. 08:20 Komentara: 9
strana 1 od 147 idi na stranu