The Pirate Bay preko računara korisnika rudario kriptovalutu

Piratska stranica The Pirate Bay, jedna od najizdržljivijih i najpoznatijih internet strana za besplatno skidanje torrenta s filmovima, serijama i muzikom, poslednjih nekoliko dana naplaćivala je svojim korisnicima skidanje multimedijalnih sadržaja, a da korisnici toga nisu bili svesni.

jutarnji.hr
Podeli

Pirate Bay je naime iskoristio JavaScript kod koji se koristi za rudarenje kriptovalute Monero. Stranica je, naime, preko generatora Coinhive koristila procesorsku snagu posetilaca kako bi pribavila kriptovalutu.

Povećani rad procesora je istini za volju bio minoran, ali s obzirom na veliki broj korisnika, The Pirate Bay je zaradio pozamašnu svotu.

Nakon što su neki korisnici primetili ovu aktivnost i pobunili se, iz Pirate Bay-a su rekli da su samo testirali novi sistem jer žele da uskoro uklone oglase sa strane. Ipak, učinili su to bez znanja korisnika pa su ih sada pozvali da se izjasne oko novog sistema finansiranja. Naime, do sad se piratska stranica finansirala putem oglasa, koji su se lako mogli isključiti pomoću Adblock-a pa su predložili svojim korisnicima da odluče: da li žele da im se konstantno javljaju reklame ili da im računar malo sporije radi. Što se tiče spornog koda i on se može isključiti. Potrebno je blokirati JavaScript ili putem internet pregledača instalirati skript blokere poput NoScript-a i ScriptBlock-a.

Internet

strana 1 od 143 idi na stranu