Nema više anonimno: Ko hoće da komentariše, mora da se registruje

Od 1. oktobra korisnici interneta u Kini neće više moći anonimno da ostavljaju komentare na intrenetu. Takva odluka predstavlja poslednji potez u naporima vlade da učvrsti mere kontrole na upotrebom interneta u zemlji.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.08.2017.

14:32

Nema više anonimno: Ko hoće da komentariše, mora da se registruje
Thinkstock / Ilustracija

Sajtovi kao što su društvene mreže i onlajn forumi će, ubuduće, morati da registuju svoje korisnike pod njihovim pravim imenima i da verifikuju njihove profile pre nego što korisnicima bude dozvoljeno da ostavljaju kometare na njima.

Komentari na portalima sa vestima će takođe morati prethodno da registruju korisnike pre nego što se njihovi kometari pojave na sajtu.

Pojedini sajtovi su već počeli da od korisnika traže potvrdu identiteta putem brojave mobilnih telefona, koji su povezani sa njihovim ličnim kartama. Oni koji odbiju registraciju neće moći da kometarišu.

Kineska Administartivna agencija za sajberprostor je saopštila da se ovekve mere preduzimaju zbog borbe protiv lažnih vesti, pošto su komentari doprinosli "širenju neistina i glasina, nepristojnog govora i nelegalinih informacija".
Thinkstock / Ilustracija
Svi komentari ove odluke, koji su se mogli naći na mreži Weibo - kineskoj verziji tvitera, hvalili su ovaj potez vlasti.

Odluka o obaveznoj registraciji jedna je od nekoliko donesnih poslednjih meseci, u pokušaju da se ograniči sloboda govora na internetu.

Tako je u julu zabranjan striming uživo, kao pristup VPN mrežama kojima su se mnogi služili za pristup popularnim stranim sajtovima koji su blokirani u Kini (kao što su Google, Facebook i Twitter).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: