Kontroverzna aplikacija iz Saudijske Arabije osvaja ceo svet

Zamislite da možete da čujete sve što vaše kolege, prijatelji i članovi porodice misle o vama, a da ne znate ko je vam poslao koju poruku. Upravo na tome zasniva se nova aplikacija Sararah iz Saudijske Arabije.

Tehnopolis

Izvor: Newser

Nedelja, 13.08.2017.

11:20

Kontroverzna aplikacija iz Saudijske Arabije osvaja ceo svet
Foto: Thinkstock

Otkako je objavljena u junu, aplikaciju su preuzeli milioni korisnika, a Adweek javlja da je Sararah trenutno najpopularnija aplikacija u svetu na iTunes.

Reč je o platformi za anonimno slanje poruka, koja funkcioniše po sledećem principu: korisnici se registruju onlajn ili preuzimaju aplikaciju na svojim telefonima, dele svoje linkove putem drštvene mreže i čekaju. Poruke mogu da stignu doslovno od bilo koga (čak i od ljudi koji nisu registrovani, ukoliko korisnik nije unosio izmene u podešavanja), a primalac ne može da odgovori na njih.

Stručnjaci za sajber bezbednost već upozoravaju da ovakva vrsta servisa predstavlja izuzetno pogodno tlo za "anonimno maltretiranje", s obzirom na to da je prijavljivanje nasilja teško izvodljivo jer pošiljaoci ne moraju da budu registrovani da bi poslali poruku.

Kontraargument kompanije koja je objavila aplikaciju?

Ne registrujte se ukoliko niste u stanju da se nosite sa posledicama.

Podsećamo, izraelska aplikacija za anonimno slanje poruka Blindspot izazvala je u septembru prošle godine slične reakcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: