Kineski "Twitter" blokirao Vinija Pua, jer "liči na Si Đinpinga"

Kineska društvena mreža Weibo, ekvivalent Twitter-u, blokirala je pretragu i slike o Viniju Puu, simpatičnom medvedu iz knjiga za decu od pre jednog veka, jer je jednom navedeno da podseća na kineskog predsednika Si Đinpinga.

Tehnopolis

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.07.2017.

17:00

Kineski
Foto: Gettyimages

Ukoliko se ukuca pretraga za animiranog medveda na kineskim društvenim mrežama se pojavljuje poruka da je "sadržaj nezakonit".

S mreže za ramenu poruka WeChat, koja je u širokoj upotrebi u Kini, uklonjene su slike Vinija Pua.

Neki korisnici su se našalili ostavljajući komentare da je medved "verovatno ukrao teglu meda, pa je kažnjen".

Kineske vlasti vode strogu cenzoru i kontrolu sadržaja na internetu.

Prva poređenja medveda s kineskim predsednikom pojavila su se 2013. godine kad su korisnici interneta postavili sliku Si Đinpinga i tadašnjeg američkog predsednika Baraka Obame, kao Vinija Pua i njegovog prijatelja tigrića "Tigra".

Naredne godine, ponovo se pojavila slika medveda kao da je kineski predsednik. Ovog puta sa japanskim premijerom Šinzom Abeom, sa fotomontažom da se Vini Pu rukuje s kopitom svog prijatelja "Magareta".

Korisnici interneta su 2015. godine su sliku kineskog predsednika tokom smote vojske uporedili sa Vinjiem Puom koji se vozi u kabrioletu. Ta slika je postala "najviše cenzurisana u Kini te godine", kaže analitički portal "Global risk insajts".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: