Godinu i po dana zatvora zbog hakovanja slavnih ličnosti

Rajan Kolins osuđen je na 18 meseci zatvora zbog krađe i objave fotografija brojnih poznatih ličnosti.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 29.10.2016.

20:45

Godinu i po dana zatvora zbog hakovanja slavnih ličnosti
Foto: Thinkstock

Ovaj 36-godišnjak iz Pensilvanije izazvao je skandal kada je pre dve godine počeo da objavljuje fotografije poznatih na stranicama "4chan" i "reddit". Bilo je eksplicitnih fotografija seksualnih druženja i raznih kompromitujućih materijala koji su izazvali ogromnu pažnju javnosti, a slavim ličnostima zadavale "svakodnevne glavobolje".

Kolins je, navodno, uspeo da ukrade, odnosno bolje rečeno hakuje račune više od 100 poznatih osoba.

Njegova je "phishing" akcija trajala od novembra 2012. do septembra 2014. U tom periodu slao je lažne mejlove koji su izgledali kao da ih šalju Google ili Apple.

Neoprezne žrtve prevare su otkrivale svoje pristupne podatke, a na taj način Kolins je hakovao najmanje 50 korisničkih naloga na Appleovom iCloud servisu, odnosno 72 Gmail naloga.

To mu je omogućilo da ukrade podatke o više od 600 osoba, zbog čega je sada osuđen na godinu i po zatvora. Pitanje je bi li dobio bilo kakvu kaznu da u incidentu nisu isplivale privatne fotografije i video-snimci poznatih osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: