Google danas slavi punoletstvo

Prošlo je tačno 18 godina otkako su Leri Pejdž i Sergej Brin pokrenuli Google u jednoj garaži u Menlo Parku u Kaliforniji. Od skromnog početka, Google se u svojih 18 godina pretvorio u najpopularniji internet pretraživač na svetu.

Podeli

Inače, Google je svoj rođendan obeležavao 7. septembra, na datum kada je kompanija osnovana. 2005. godine Google menja datum obeležavanja svog rođendana i od tada ga obeležava 27. septembra, na datum koji se poklapa s objavom rekordnog broja stranica koje pretražuje.

U znak obeležavanja svog rođendana, Google je postavio posebni Google Doodle. Prva javna prodaja akcija održala se 19. avgusta 2004. podižući vrednost kompanije sa 1,67 milijardi dolara na 23 milijarde dolara.

Preko serije novih proizvoda, akvizicija i partnerstva, kompanija je proširila svoju osnovnu delatnost pretrage i reklamiranja u druga područja, uključujući elektronsku poštu, onlajn mape, prikaz video formata i drugo.

Ova kompanija, sa sedištem u mestu Mauntin Vju u Kaliforniji važi za jedno od mesta u kojem je najprijatnije raditi. Više puta je bilo objavljivano da zaposleni u okviru firme imaju na raspolaganju bazene, teretane, kuhinje... i sve to u modernom i interesantnom dizajnu.

Prošle godine kompanija je napravila reorganizaciju i pokrenula krovnu korporaciju Alphabet pod kojom se, između ostalih, nalazi jedinica za robotiku i automobile, naslednica Boston Dynamics kompanije.

Osamnaest godina nakon osnivanja na Stenford univerzitetu, Google je jedna od najmoćnijih svetskih kompanija. Prema vrednosti na tržištu je sa 541 milijardom dolara na drugom mestu posle Applea.

Pejdž i Brin su 12. i 13. na Forbes-ovoj listi najbogatijih ljudi sveta, sa bogatstvom od 35,2 odnosno 34,4 milijarde dolara.

strana 1 od 8 idi na stranu