Wikipedia na srpskom jeziku obeležava 13. rođendan

Wikipedia na srpskom jeziku obeležiće danas 13 godina od nastanka.

Izvor: Tanjug
Podeli

Jubilej će, kako je najavljeno, biti obeležen okupljanjem urednika Wikipedije u kancelariji u Beogradu.

Wikipedia na srpskom jeziku nastala je 2003. godine zahvaljujući entuzijazmu nekoliko dobrovoljaca Wikimedia Srbije, koji su počeli da je stvaraju, nakon razdvajanja verzije na srpskohrvatskom jeziku na srpsku i hrvatsku.

U prvoj godini Wikipedia na srpskom jeziku je imala 150 članaka, a samo tri godine kasnije dostignuto je 100.000 članaka. Danas Wikipedia na srpskom jeziku ima više od 330.000 članaka, 175.470 registovanih korisnika i 914 aktivnih urednika.

"Wikipedia je postala sinonim za enciklopediju, što nismo ni pretpostavili da će se desiti kada smo počeli da je stvaramo pre 13 godina”, izjavio je predsednik Wikimedia Serbia Filip Maljković i dodao da je ono što je istrajalo jeste ideja slobodnog znanja, koje treba da bude dostupno svima.

Maljković veruje da će uvođenje vizuelnog uređivača privući nove urednike i olakšati njihov doprinos Vikipediji na srpskom jeziku. Vikimedija Srbije je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje, čiji su ciljevi promocija i podržavanje stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja na srpskom jeziku, kao i ideje da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i obrazovanju.

Svoje aktivnosti usmerava na pružanje podrške razvoju Wikipedije kroz brojne programe i projekte - obrazovni program (pisanje seminarskih radova na Wikipediji), radionice uređivanja, uređivačke maratone, godišnje i mikro grantove.

Internet

Apple protiv FBI

Američki sud naredio je u utorak kompaniji Apple da pomogne saveznoj policiji (FBI) da 'razbije' kod mobilnog telefona koji je pripadao Saedu Rizvanu Faruku, jednom od napadača pokolja počinjenog u decembru u San Bernardinu u Kaliforniji.

Internet četvrtak 18.02. 17:38 Komentara: 31

Prijavite nelegalni materijal na internetu preko „Net patrole“

Povodom obeležavanja svetskog Dana bezbednog korišćenja interneta Centar za bezbedni internet Srbija objavio je u Google Play prodavnici novu aplikaciju „Net patrola“ koja će omogućiti jednostavno prijavljivanje nelegalnog materijala na internetu putem pametnih mobilnih telefona i tableta koji koriste Android operativne sisteme.

Internet utorak 9.02. 09:22 Komentara: 9
strana 1 od 6 idi na stranu