Vodič iz 1994: Oprez sa mejlom, surfujte kao TV-om

U internet univerzumu daleke 1994. godine, američki magazin “Time” posvetio je svoju naslovnu stranu i glavnu temu broja računarima i internetu, tim tada prilično nepoznatim pojmovima.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.09.2013.

14:27

Default images

Proleća iste godine, Mark Batler je objavio vodič “How to Use the Internet” i na talasu uspeha te knjige “Time” je priredio poseban deo za svoje čitaoce.

Kako je procenilo uredništvo časopisa, nakon ulaska računara i interneta u domove Amerikanaca, većina stanovništva nije znala kako da se snađe u virtuelnom svetu, pa je kratak vodič bio neophodan.

Premda je ovu knjigu vreme brzo pregazilo, zanimljivo je vratiti se na neke od njenih saveta koje je “Time” tada preneo kao važne putokaze na “autoputu informacija”.

Elektronska pošta: “Ne zaboravite da je elektronska pošta kao razglednica. Mnogi ljudi je mogu pročitati a da vi to ni ne znate. Drugim rečima, ne pominjite u mejlovima ništa što biste voleli da ostane tajna.”

Pronađite ljude za razgovor: “Pozovite telefonom prijatelje koji imaju elektronsku poštu i razmenite sa njima elektronske adrese.”

Upotreba UNIX-a: “UNIX je nastao mnogo pre nego što je razvijen Windows i pre nego što je počela upotreba kursora i kliktanja mišem. Iako postoji mnogo komandi koje možete koristiti u UNIX-u, dovoljno je da znate svega nekoliko da biste rasprodeili prostor koji imate raspolaganja na vašem disku i koristili internet.”

Njuzgrupe: “Upamtite, čitač vesti (newsreader) je program koji vam omogućava da čitate vesti.”

Surfovanje internetom: “Surfovanje internetom je veoma slično menjanju televizijskih kanala. Nikada ne znate šta se trenutno negde prikazuje čak ni šta tačno želite da gledate.”

Pretraživanje interneta: “Ako vam pretraživač ne izbaci nijedan rezultat za željeni pojam, proverite da li ste napravili grešku u kucanju u "search" polju. Računar neće ispraviti vaše greške u kucanju, a ponekad je netačan redosled slova teško uočiti.”

Priključivanje mejling-listama: “Iako je učtivo reći ‘molim’ i ‘hvala’ ljudskom biću, to ne morate da upotrebite u porukama koje šaljete listservu. Takve reči mogu zbuniti računar.”

Ukoliko vam sve ovo deluje čudno, uzmite u obzir i podatak da se u knjizi na 146 strana, World Wide Web prvi put pominje tek na 118. stranici.

Foto:Keerati / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: