Kina ublažava cenzuru interneta

Kineske vlasti uskoro bi mogle da ublaže svoje stroge zakone o korišćenju društvenih mreža i interneta, ali samo u nekim određenim delovima zemlje, prenose zapadni mediji.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: BBC

Utorak, 24.09.2013.

17:00

Default images

Kinesko glasilo China Morning Post je izvestilo da bi Facebook, Twitter i neki ostali veb sajtovi mogli da budu odblokirani i dostupni korisnicima interneta u prostoru slobodne trgovinske zone u Šangaju.

Neimenovani zvaničnik iz kineske vlade je saopštio da se ovaj potez donosi kako bi se stranci u Kini "osećali kao kod kuće".

Facebook i Twitter su u Kini nisu dostupni od 2009. godine, nakon građanskih protesta za koje je vlada optužila društvene mreže, a cenzura na internetu u Kini je uobičajena pojava koju vlada sprovodi kako bi sprečila pristup sajtovima za koje procenjuje da bi mogli da budu neprikladni, politički osetljivi ili bi mogli da utiču na život u zemlji.

Prema poslednjim podacima u Kini postoji blizu 600 miliona korisnika interneta i 460 miliona korisnika mobilnog interneta, a u akciji "relaksiranja" upotrebe interneta bi trebalo da budu odblokirani Facebook, Twitter i New York Times u zoni trgovinskog centra u Šangaju do kraja ovog meseca.

China Morning Post je citirao saopštenje jednog zvaničnka u kome je navedeno da bi ove mere trebalo da pomognu strancima da se osećaju kao kod kuće, kao i da bi one mogle da imaju i neke dodatne posledice.

"Ukoliko mogu da idu na Facebook ili da čitaju New York Times u toj specijalnoj zoni, oni se svakako mogu zapitati zbog čega se ta zona razlikuje od ostalih delova Kine u kojima to nije moguće".

Dok ovaj potez kineskih vlasti neki smatraju definitivnim početkom rušenja "Vellikog informatičkog zaštitnog kineskog zida", neki i nisu baš impresonirani, kao što su neke velike američke informatičke kompanije.

Kineska vlada je međutim već raspisala konkurs na koji stižu ponude stranih kompanija za pružanje internet usluga u za to predviđenoj zoni u Šangaju i očekuje da u vrlo kratkom roku izabere najboljeg ponuđača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: