Facebook plaća odštetu - 614.000 puta 15 dolara

Više od 614.000 korisnika Facebooka dobiće odštetu od kompanije Marka Zakerberga zbog toga što su se njihovi podaci pojavili u jednom oglasu na ovoj socijalnoj mreži bez dozvole. IT gigant će platiti ukupno 20 miliona dolara odštete, a skoro polovina otpada na pojedinačne isplate - po 15 dolara svakom oštećenom.

Tehnopolis

Izvor: BBC

Utorak, 27.08.2013.

14:48

Default images

Inače, imena i fotografije više od 150 miliona korisnika popularne društvene mreže bili su iskorišćeni u kapanjama na Facebooku pod nazivom "Sponsored Stories", ali će samo oni koji su odgovorili kompaniji na mejlove povodom kompenzacije dobiti novac.

Osim njih, novac će biti uplaćen i raznim organizacijama koje se bore za privatnost na internetu, prenosi BBC.

Pogodbu je odobrio američki sud u ponedeljak, u predmetu otvorenom 2011. godine, kada je pet korisnika Facebooka podnelo zajedničku tužbu.

Oni su rekli da su njihovi podaci bili korišćeni za promovisanje proizvoda i usluga bez novčane nadoknade ili mogućnosti da izaberu da se njihova imena ne pojavljuju u oglasima.

Sudija američkog Okružnog suda Ričard Siborg je priznao da je odšteta od 15 dolara prilično mala, ali je naveo i da niko nije ustanovio da je Facebook "nedvosmisleno prekršio zakon", kao i da oštećeni nisu mogli da dokažu da su "oštećeni na značajan način".

Osim odštete, pogodba predviđa i promenu uslova korišćenja Facebooka i davanje više informacija i kontrole korisnicima nad time koji se podaci kada i kako koriste.

Inače, sud je utvrdio da je Facebook kroz korišćenje tih podataka imao zaradu od oko 73 miliona dolara, a advokatski tim je procenio da bi troškovi suđenja i konačna presuda mogli da budu čak 145 miliona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: