Uskoro i regionalni internet-domen

Otvoren je put za regionalne domene na internetu. Umesto nastavaka „com“, „info“, „de“ ili „rs“, internet-stranice sada imaju mogućnost preuzimanja nastavaka kao „berlin“ ili „valjevo“.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: Johana Šmeler / Svjetlana Rezo / Odgovorni urednik: Ivan Ðerkoviæ / dw.de

Utorak, 27.08.2013.

08:48

Default images

Svest o regionalnoj pripadnosti se vrlo rado koristi u agencijama za oglašavanje – ubuduće bi tako trebalo da bude i na internetu. Do sada su adrese internet-stranica imale završetak koji je jedinstven za određenu zemlju: „de“ se koristi za Nemačku, „rs“ za Srbiju, „co.uk“ za Veliku Britaniju, a „com“ za sve s druge strane Atlantskog okeana. Ali tome bi uskoro trebalo da bude kraj, piše Dojče vele.

Regionalna svest na internetu

Internet-korporacija za dodeljivanje imena i brojeva (ICANN) odobrila je niz tzv. „Top-Level-Domains“ – iza kojih se kriju nastavci za internet-stranice. Ona ko je do sada bio ponosan što sa nastavkom „eu“ može da demonstrira određeni kosmopolitizam, s novim nastavcima će moći da pokaže i povezanost sa svojim regionom.

Nastavke kao što su „ruhr“ i „koeln“, koji bi do kraja godine trebalo da budu u upotrebi, slediće naredne godine „berlin“, „hamburg" i „bayern“. Nastavci kao što su na primer „shop“, „hotel“ i slično, takođe bi trebalo da pomognu lakšem lociranju različitih preduzeća na internetu. „Za firme je, naravno, atraktivna mogućnost da su širom sveta što vidljivije, ali svaka druga pretraga na internetu ima lokalni karakter“, smatra Oliver Zime iz hamburškog „Top-Level-Domain d.o.o.“ „Ljudi u pretraživače ukucavaju 'frizerski salon hamburg', kao kombinaciju za pretragu. To pokazuje koliko je lokacija postala važna na internetu.“

Bolji rang u pretraživačima

Šest godina se Zime borio za uvođenje domena „hamburg“, kako bi korporativnim klijentima omogućio virtuelnu prednost pomoću oznake za lokaciju: „Sigurni smo da je rangiranje u rezultatima pretraga povoljnije uz lokalne adrese. Preduzeća mogu lakše da se pronađu, što je posebno važno za lokalne ponuđače“, kaže Zime.

Grad Hamburg podržava njegovu ideju pa su i oni lobirali za Top-Level-Domain kod ICANN. Gledište gradskih vlasti je da preduzeća imaju veliku prednost uz hamburški nastavak internet-adrese – i obrnuto. „Sa imenom svetskog grada oglašava se drugačiji kvalitet i efikasnost, nego sa imenom manjeg grada“, rekao je portparol hamburškog senata Kristof Holštajn u razgovoru za DW.

Globalni trend lokalnih domena

I pre nego što su Zime i njegove kolege postavili zahtev za hamburškim nastavkom na internet-stranicama, pronašli su više od 50.000 stranica, koje imaju „Hamburg“ u imenu, iako završavaju na „de“.

„Trenutno ima oko 60 ponuda za geografske Top-Level-Domains“, kaže Zime, među njima su „nyc“ za Njujork, „bcn“ za Barselonu. „To je globalni trend koji pokazuje da ne postoji samo u Nemačkoj potreba za izražavanjem lokalne povezanosti“, siguran je Zime.

Foto: jscreationzs / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: