Izgubili smo prvu veb stranicu, ili možda ne?

Prošle nedelje na internetu se pojavila priča pod nazivom “Prva veb stranica je, zvuči neverovatno, izgubljena”. Članak se završavao molbom: Možda neko tamo, neko ko je slučajno uzeo optički disk drajv koji je izgubljen na konferenciji 1990. godine, i dalje ima prvu veb stranicu. Proverite sve.

Tehnopolis

Izvor: Theatlantic.com

Petak, 31.05.2013.

16:02

Default images

Ubrzo se pojavio komentar na stranici na kojoj je objavljen tekst koji je napisao Pol Džouns: “Ja imam kopiju stranice koju je Tim Berners Li koristio kao demo na Hypertextu 91 u San Antoniju”.

Ovaj fajl, koji je aploudovan na ibiblio.org pre skoro dve decenije i dalje je bio dostupan, međutim, u pitanju nije bio disk drajv kojem su se svi nadali već najbliža kopija originalnih stranica World Wide Weba koja je načinjena godinu dana kasnije.

Džouns je na svom sajtu postavio i priču kako je došao do svoje kopije.

Priča počinje ranih 90-ih godina prošlog veka kada je njegov kolega Džim Fulton dobio mejl od Bernersa Lija koji je želeo da priloži jedan rad za Hypertext 91 konferenciju.

Njegov rad je bio odbijen pošto tadašnja Hypertext zajednica nije bila impresionirana vebom jer je izgledao previše prosto, ali mu je ponuđeno da demonstrira njegov World Wide Web učesnicima konferencije.

Međutim, postojalo je nekoliko začkoljica. Na konferenciji nije bilo internet konekcije a pošto je za Timovu demonstraciju bio potreban NeXT kompjuter, morao je da ponese svoj iz Evrope.

Džons je, ispostavilo se, takođe posedovao NeXT računar, poput onog koji je trebao Timu.

“Instalirao sam Timov grafički brauzer na moj NeXT. Tim me je upoznao sa WWW-om koristeći kopiju njegove Hypertext 91 demonstracione stranice.

Postojao je link do WWW < > WAIS gejtveja za pretraživanje baze podataka koja se nalazila u susednoj sobi. Kada sam kliknuo na svoj link, moja zahtev je poslat Cernu u Švajcarskoj onda natrag kako bi se pretražila baza podataka. Rezultati su onda napustili bazu i poslati su u Švajcarsku gde je dodat html a onda su rezultati poslati na moj NeXT“, priseća se Džouns.

Džouns i dalje ima svoj NeXT i on je verovatno pun i brojnih drugih dragocenosti ranog veba, ali postoji samo jedan problem – ne može da se seti šifre.

Posetite ovu kopiju prve veb stranice na svetu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: