Prototip nove društvene mreže

Članstvo na Pinterestu i Gentlemintu dobija se putem pozivnica od sadašnjih članova, a za Pinterest se predviđa da će uskoro postati jedna od deset najpopularnijih društvenih mreža na internetu.

Tehnopolis

Izvor: tportal.hr, Merita Arslani

Subota, 28.01.2012.

11:22

Default images

Ako ste pomislili da Facebook ili Twitter ne mogu dobiti jaku konkurenciju, razmislite još jednom. Nova društvena mreža koja vreba iza ugla zove se Pinterest. Opisuju je kao virtuelnu tablu (pinboard) i funkcioniše slično kao Tumblr.

Za Pinterest se može reći da je potpuno nova društvena mreža iako je pokrenuta pre nekoliko mjeseci. Naime, još uvek funkcioniše tako da morate dobiti pozivnicu postojećih članova ukoliko im se želite pridružiti, a iz Pinteresta nikako da najave kada se može očekivati slobodan pristup. Međutim, na stranicama Pinteresta nalazi se otvorena lista čekanja na koju se upišete sa svojom e-mail adresom, ali čini se da biste se na toj listi mogli načekati, pa bi bilo jednostavnije da nađete nekog ko Pinterest već koristi.

Pinterest funkcioniše tako što kreirate svoje ploče (boards), a unutar njih kategorije kako biste lakše razvrstali sadržaj koji nameravati deliti s ostalim korisnicima. U kategorije tako možete stavljati fotografije, poruke, linkove i ostali sadržaj koji se inače nalazi na društvenim mrežama. Postove 'pintujete', odnosno morate ih 'zakačiti', a sami birate kategoriju u koju ćete 'zakačiti' ono što želite.

Postovi se zovu 'pinovi' i možete ih komentarisati, repinovati i lajkovati. Na Pinterestu imate 'followere', a na Facebooku i Twitteru možete deliti sadržaj koji stavljate na Pinterest. Isto tako, na Facebooku i Twitteru možete deliti i sadržaj svojih 'followera'.

Prema istraživanju koje je sprovela američka kompanija Experian Hitwise, na Pinterestu se do sada čak četrdeset puta povećao broj poseta u odnosu na prvi mesec postojanja. Kako navode u istraživanju, Pinterest će, čak i da nastavi da uključuje nove članove isključivo preko pozivnica, postati uskoro jedna od deset vodećih društvenih mreža u svetu. Zanimljivo je da je Pinterest vrlo popularan među ženama, koje čine preko 60 posto članstva.
Upravo taj trend na Pinterestu rezultirao je novom društvenom mrežom, Gentlemint. Ovo je društvena mreža 'men only', vrlo slična Pinterestu, ali je samo za dečke. Naravno, mogu se učlaniti i devojke, ali stavljanje sadržaja kakav se stavlja na Pinterest nije baš dobrodošlo. Naime, za razliku od Pinteresta gde ćete naći gomilu slika venčanica, kućnih ljubimaca, štikli i slično, na Gentlemintu naprosto zaziru od takvih stvari i sve se vrti oko 'frajerskih', pa čak i pomalo hipsterskih postova.

Član Gentleminta se takođe postaje uz pozivnicu, ali na njihovim stranicama postoji link na kojem možete zatražiti pozivnicu i vrlo brzo ćete je dobiti na mail. Korisnici Gentleminta, baš kao i oni na Pinterestu, sav sadržaj mogu deliti i na svojim profilima na Facebooku i Twitteru i Google Plusu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: