Anonymous se sveti zbog Megauploada

Hakerska grupacija Anonymous oborila je rano jutros sajtove Federalnog istražnog biroa (FBI), ministarstva pravde SAD, kao i muzičke i filmske industrije SAD - iz osvete zbog zatvaranja Megauploada, jednog od najvećih sajtova za razmenu fajlova.

Tehnopolis

Izvor: Beta

Petak, 20.01.2012.

10:36

Default images

Megaupload je ugašen sinoć, a njegovi čelnici su uhapšeni i optuženi za kršenje američkih propisa o pirateriji. Sve se to dogodilo samo dan posle masovne internetske pobune protiv predloga dva američka zakona o borbi protiv piraterije u kojoj je učestvovalo više od 7.000 sajtova, uključujući englesku Vikipediju.

Ubrzo pošto je vest o gašenju Megauploada obišla svet, hakerska grupa "Anonimni" udarila je na sajtove organizacija muzičke i filmske industrije SAD (MPAA i RIAA), filmskog studija Juniverzal (Universal), muzičke kompanije EMI, agencije za zaštitu autorskih prava SAD, kao i FBI i Ministarstva pravde SAD.

Oboreni su i sajtovi francuske agencije za zaštitu intelektualne svojine Hadopi, kao i organizacije za kolektivnu zaštitu autorskih prava američkih muzičara i kompozitora BMI.

"Anonimni" su u svom saopštenju naveli da je na meti njihovog napada i veb sajt šefa organizacije filmske industrije SAD (MPAA) Krisa Doda, jednog od najvećih zagovornika kontroverznih zakona o borbi protiv piraterije poznatih pod skraćenicama Sopa i Pipa. "Anonimni" tvrde da je ovo njihov najveći organizovani napad u smislu broja učesnika - izveden je sa više od 5.635 kompjutera.

"Mi, Anonimni, upravo izvodimo svoj najveći napad ikada na sajtove vlade (SAD) i muzičke industrije. Zar je FBI stvarno mislio da će se izvući (sa zatvaranjem Megauploada i hapšenjem njegovih zvaničnika). Trebalo je da nas očekuju", navodi se u saopštenju koje prenose svetski mediji i internetska zajednica.

U saopštenju su navedeni i lični podaci Krisa Doda, bivšeg američkog senatora iz redova Demokratske partije, sada šefa MPAA.

U optužnici protiv Megauploada se navodi da je koštao nosioce autorskih prava više od 500 miliona dolara smanjenih prihoda zbog piratizovanih filmova i drugih sadržaja.

Ministarstvo pravde SAD navelo je u svom saopštenju da su Kim Dotkom, ranije poznat kao Kim Šmic, i još tri direktora Megauploada uhapšeni juče na Novom Zelandu na zahtev američkih zvaničnika. Još dva optužena su na slobodi. Megaupload su podržavali poznati muzičari, glumci i ostali iz industrije zabave koji su najčešće žrtve kršenja autorskih prava. Pre nego što je sajt zatvoren, na njemu je bila podrška Kim Kardašijan, Ališe Kiz i Kanje Vesta.

U optužnici se navodi da je Dotkom, žitelj Hongkonga i Novog Zelanda, i s dvojnim državljanstvom Finske i Nemačke, zaradio u 2010. godini 42 miliona dolara. On je osnivač, bivši direktor i sadašnji šef inovacija Megauploada. Pre zatvaranja, na Megauploadu se nalazilo saopštenje u kojem se navodi da su optužbe za olakšavanje kršenja autorskih prava "groteskno prenaduvane".

"Činjenica je da je velika većina internet saobraćanja preko Megauploada legitimna i mi ćemo opstati. Ako industrija želi da iskoristi našu popularnost, rado ćemo ući u dijalog. Imamo dobre ideje. Molimo vas, kontaktirajte nas", navodi se u saopštenju.

Na Megauploadu su korisnici mogli da ostavljaju fajlove koji su previše veliki da bi se slali elektronskom poštom, da bi ih kasnije preuzimali drugi ljudi. Takvi sajtovi mogu imati sasvim legitimnu upotrebu, ali se koristiti i za razmenu materijala koji je zaštićen autorskim pravima. Američko
filmsko udruženja procenilo je da je veći deo razmene materijala preko Megauploada, predstavljao kršenje autorskih prava.

Megaupload je omogućio korisnicima da skidaju filmove, televizijske serije, kompjuterske igre ili muziku bez naplaćivanja, ali je naplaćivao pretplatu korisnicima koji su želeli da do novog sadržaja dodju većom brzinom. Takođe je davao prostor za oglašavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: