Zavisnost od neta kao alkoholizam?

Zavisnici od interneta imaju promene na mozgu slične onima koje imaju narkomani ili alkoholičari, nagoveštava preliminarno istraživanje.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 14.01.2012.

09:18

Default images

Stručnjaci iz Kine kažu da bi ovo otkriće, objavljeno u Plos One-u, moglo da dovede do novih načina lečenja zavisnika.

Tim istraživača koje je predvodio dr Hao Lei sa kineske Akademije nauka iz Vuhana skenirao je mozgove 35 osoba starosti između 14 i 21 godine.
Za sedamnaest njih je konstatovano da imaju poremećaj zavisnosti od interneta (IAD) na osnovu pozitivnih odgovora na pitanja poput, „Da li ste imali više neuspešnih pokušaja da kontrolišete, smanjite ili prekinete upotrebu interneta?”

Skeniranje mozgova magnetnom rezonancom pokazalo je promene u beloj moždanoj masi - delu gde se nalaze nervna vlakna - kod onih koji su klasifikovani kao zavisnici.

Bio je uočljiv prekid u vezama između nervnih vlakana u delovima mozga zaduženim za emocije, donošenje odluka i samokontrolu.

„Sve u svemu naša otkrića pokazuju da IAD dovodi do abnormalnosti bele mase u delovima mozga koji su povezani sa 'proizvodnjom' i obradom emocija, kontrolom pažnje , donošenjem odluka i kognitivnom kontrolom”, piše u izveštaju dr Leija i njegovih saradnika.

„Rezultati nagoveštavaju da IAD pokreće iste psihološke i nervne mehanizme kao i druge vrste zavisnosti i poremećaji kontrole impulsa.”

Prof. Gunter Šuman, šef katedre na Biološkoj psihijatriji pri Institutu za psihijatriju na Kings koledžu u Londonu, kazao je za BBC da su slični rezultati dobijeni i kod zavisnika od video igrica.

„Prvi put dve odvojene studije su pokazale identične promene u nervnim vezama između različitih oblasti mozga kao i promene u moždanim funkcijama kod ljudi koji često koriste internet ili video igre.”

Komentarišući kinesko istraživanje, dr Henrijeta Bauden-Džouns, psihijatar konsultant i vanredni predavač na Imperijal koledžu u Londonu, rekla je da je ono „revolucionarno”.

„Konačno smo dobili pokazatelje onoga na šta su klinički psiholozi sumnjali već neko vreme - da su abnormalnosti bele mase u prefrontalnoj zoni moždane kore i drugim bitnim oblastima mozga prisutni ne samo kod zavisnika od raznih supstanci već i od određenog ponašanja, kao što je surfovanje internetom”.

Dr Bauden-Džouns dodala je, međutim, da je potrebno još istraživanja sa većim brojem ispitanika kako bi se ovi rezulati potvrdili.

Dijagnostički kriterijumi za zavisnost od interneta

  • Da li ste preokupirani internetom?
  • Da li osećate da vam je svaki put potrebno sve više vremena na internetu da biste se osetili zadovoljno?
  • Da li ste više puta bezuspešno pokušavali da kontrolišete, smanjite ili prekinete korišćenje inetrenta?
  • Da li ste uznemireni, neraspoloženi, depresivni ili iziritirani dok pokušavate da smanjite ili prekinete korišćenje interneta?
  • Da li ostajete online duže nego što ste nameravali?
  • Da li ste ugrozili ili rizikovali gubitak posla, ozbiljne veze ili mogućnosti za posao/obrazovanje zbog interneta?
  • Da li ste lagali članove porodice, psihijatra ili nekog drugog kako biste prikrili koliko vremena zaista provodite na netu?
  • Da li koristite internet kao način za bekstvo od problema ili lošeg raspoloženja (npr. osećaja bespomoćnosti, krivice, uznemirenosti ili depresije)?


Učesnicima koji su odgovorili potvrdno na pitanja od 1 do 5 i barem još jedno pitanje pored toga konstatovana je dijagnoza - zavisnost od interneta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: