Anonymous: Operacija Facebook

Hakeri okupljeni pod imenom Anonymous ove godine uspeli su da upadnu u sajtove mnogih vlada širom sveta, CIA-e, ali i velikih kompanija, kao što je Sony. Svoje akcije Anonymousi pravdaju ideološkim razlozima.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 05.08.2011.

14:47

Default images

Sada na meti imaju najveću društvenu mrežu - Facebook. U poruci ostavljenoj na YouTubeu Anonymousi se obraćaju internet populaciji sa informacijama da Facebook, osim što ugrožava slobodu govora, odaje privatne podatke korisnika vladinim agencijama.

Oni upozoravaju i da sve informacije koje korisnici postave na Facebook ostaju u njihovom trajnom vlasništvu zauvek, čak iako se nalog obriše.

Kako bi zaštitili slobodu govora i prava privatnosti, Anonymousi najavljuju uništenje Facebooka za 5. novembar ove godine i pozivaju istomišljenike da se priključe akciji.

Facebook je u nekoliko navrata brisao strane koje su pripadnici ove grupe otvarali, pa ih iz Anonymousa u svom zvaničnom saopštenju za medije podsećaju da je Facebook društvena mreža, ne zatvor sa uske umove.

"Facebook.com je dobio našu punu pažnju...", navode oni.

Poslednjih meseci bilo je nekoliko hapšenja širom sveta u kojima su uhapšeni hakeri povezani sa grupom. Ipak, mahom se radilo o mlađim osobama, često maloletnim, koji su verovatno pristalice pokreta, pre nego organizatori napada. Britanske vlasti nedavno su uhapsile jednog člana za koga tvrde da je portarol Anonymousa.

U nastavku pogledajte video poruku koju su Anonymousi ostavili na YouTubeu, a u kojoj najavljuju napad na Facebook.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: