Facebook naručio blaćenje Googlea

Novinski članci o kršenju privatnosti u Gmailu deo su PR kampanje iza koje stoji najveća društvena mreža.

Tehnopolis

Izvor: Politika

Petak, 13.05.2011.

11:04

Default images

Ko više zadire u privatnost, Facebook ili Google? Korisnici bi trebalo da dobiju pravu informaciju, ali posle velikog Facebookovog PR debakla s rezervom će primati sve buduće priče.

Na nekim američkim sajtovima ovih dana su se pojavili tekstovi o tome kako Google, kaskajući za Facebookom u domenu društvenih mreža, pravi sopstvenu bazu podataka. To radi tako što podatke korisnika Gmaila (imena, kontakte) upoređuje sa onima na Facebooku i Twitteru i povezivanjem naloga pravi sopstvenu bazu, takozvani socijalni grafikon. Google to zaista radi, i to uz dozvolu korisnika. Sporno je što dozvolu dobija „po defaultu”, odnosno ona je podrazumevajuće podešavanje.

Ali Facebooku se nije dopalo to što preuzima njegove podatke, pa je angažovao uglednu PR agenciju da preko vodećih američkih novina pusti glas o „Googleovom nedopustivom kršenju privatnosti”.

Sumnja se prvo probudila u listu USA Today, koji je objavio članak da neko pokušava da ocrni Google. Zatim je poznati bloger Kristofer Sogojan odbio da „od komarca pravi magarca” i obelodanio šta se od njega tražilo. Konačno, sajt Daily Beast je otkrio da iza kampanje blaćenja stoji Facebook.

Novinar Dej Lajons piše: „Suočen sa dokazima, portparol Facebooka je potvrdio da su angažovali kompaniju Berson-Marstelar i navodi dva razloga. Prvo, jer veruju da Google radi nešto što predstavlja moguću povredu privatnosti, i drugo, jer ih vređaju pokušaji da njihove podatke Google koristi u sopstvenom servisu”.

Lajonsu, uredniku za tehnologiju u magazinu Newsweek, ceo slučaj liči na razotkrivenu hladnoratovsku špijunsku aferu, koja je rasvetlila dobro poznato rivalstvo između dva džina interneta.

Google dominira u pretrazi, ali ne uspeva da napravi proboj u domenu društvenih mreža. Pomenuti socijalni grafikon omogućava mrežama poput Facebooka da korisnicima predlažu šta da čitaju, kupuju i gledaju na internetu, pre nego što na Googleu potraže šta ih zanima.

Zahvaljujući socijalnom grafikonu internet postaje platforma Facebooka, a ne Googlea, što se gigantu pretrage razumljivo ne sviđa i, štaviše, veoma ga zabrinjava. Facebooku fali elektronska pošta, što je pokušao da nadomesti najavljenim lansiranjem sopstvenog mejla.

I jedan i drugi se u suštini bore za što veće parče oglasnog kolača.

PR skandal je velika blamaža za Facebook, ali i za Berson-Marstelar koja ima velike klijente. Njen izvršni direktor je bio glavni strateg predsedničke kampanje Hilari Klinton 2008.

Autor: J.Kavaja

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: