Gejts: Cenzura Neta neće uspeti

„Pokušaji nekih zemalja da ograniče i kontrolišu razmenu informacija na Internetu osuđeni su na propast“, izjavio je predsednik Microsofta Bil Gejts na američkom univerzitetu Stanford.

Izvor: Mikro

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 26.03.2008.

11:10

Default images

“Ne vidim rizik od ograničenja slobode protoka informacija na Internetu, zato što se Internet jednostavno ne može kontrolisati”, rekao je Gejts.

Proteklih godina Kina se zalagala za cenzuru Interneta, a Microsoft i još neke američke kompanije, optužene su za pomaganje u ovim naporima. Krajem 2005 godine Microsoft je zatvorio blog novinara Zao Jinga, poznatog kao Majkl Anti, zbog pisanja o štrajku novinara u toj zemlji.

Gledano na duže staze, sloboda govora će prevladati, smatra Bil Gejts. To je pre svega zbog poslovnih zahteva. Ograničenja u slobodi govora smanjiće poslovne aktivnosti, tako da će se kompanije boriti protiv cenzure.

Gejts je prokomentarisao razgovor na temu "Softver, inovacije, preduzetništvo i vraćanje zajednici" koja se uglavnom odnosila na dve, njemu omiljene oblasti: budućnost tehnologije i filantropski ciljevi koje je postavio sebi posle povlačenja sa svakodnevnog rada u kompaniji
Microsoft.

Osnivač Microsofta u potpunosti će se povući sa posla u kompaniji u julu ove godine, ali je sebi postavio nove visoke ciljeve, uključujući borbu protiv AIDS-a i kampanju za suzbijanje bolesti polio paralize i malarije.

Bil Gejts želi i da pruži podršku inovacijama koje će biti od koristi najsiromašnijim zemljama sveta. „Danas, kada još uvek milioni ljudi umire od malarije, devedeset posto svetskih medicinskih istraživanja odnosi se na bolesti koje se javljaju u najbogatijim zemljama sveta.
Razmislite o tome, koliko novca treba da se potroši na ćelavost u odnosu na malariju?”, upitao je Gejts.

Odmah je pružio i odgovor na to pitanje: pedeset puta veća suma novca troši se na traženje leka za ćelavost nego na istraživanje bolesti malarija. “Ako ne postoji potreba tržišta, onda nema ni želje za inovacijama, a ja želim da se to promeni.”

Pedesetdvogodišnji Bil Gejts oprezno gleda na svoju nastupajuću karijeru filantropa. „Napuštanje funkcija u Microsoftu može biti traumatično za mene“, rekao je. “Imao sam samo 17 godina kada sam se u potpunosti posvetio Misrosoftu i jedino time sam se bavio do sada. Ko zna kako će biti kada to promenim.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: