Više od 10 hiljada RS domena

U ponedeljak, 10. marta, Registar nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS) objavio je zvanični početak rada novog domena .rs. Za prvih pet sati funkcionisanja registrovano je ukupno 6.800 domena sa sufiksom .rs od strane 27 ovlašćenih preduzeća, što znači da je na svakih 2,6 sekundi registrovan po jedan domen. Do danas je registrovano preko 10.500 novih nacionalnih domena, a očekuje se da se u narednih nekoliko meseci izvrši preregistracija svih postojećih .yu domena, kojih ima oko 35.000.

Izvor: Personal Magazin
Podeli

„Pretpostavljamo da veliki broj korisnika starog .yu domena zna da postoji rok od šest meseci za registraciju, i da će u narednom periodu preregistrovati svoje domene“, izjavio je ovim povodom predsednik Upravnog odbora Registra nacionalnog Internet domena Čedomir Šuljagić. „Početak registracije predstavlja veliki uspeh za sve nas, a ujedno i veliki izazov koji ne bismo mogli da prevaziđemo bez moćne infrastrukture. Primenom rešenja koje je bazirano na Microsoftovim tehnologijama uspeli smo da faktor neizvesnosti svedemo na minimum, a kao što vidite, sistem je sposoban da brzo i bez zastoja obrađuje ogroman broj informacija, što RNIDS čini jednim od vodećih u svetu kada su registri Internet domena u pitanju“, kaže gospodin Šuljagić.

RNIDS je sopstvenim snagama kreirao informacioni sistem za registraciju domena, i on je u potpunosti baziran na Microsoftovim proizvodima i tehnologijama. „Srž sistema čini SQL Server 2005, aplikacija za registraciju je razvijena u .NET okruženju, dok je za stabilnost platforme zadužen Windows Server 2003 R2. U pitanju su standardni Microsoftovi alati i proizvodi, a krajnji rezultat je stabilan i skalabilan sistem spreman i za najveće izazove, koji se i pokazao u praksi tokom proteklih dana“, kaže Borko Kovačević, menadžer serverskih programa u kancelariji Microsofta u Srbiji, i dodaje: „Microsoft je RNIDS-u donirao kompletnu softversku platformu, a u donaciju su bile uključene i usluge naših konsultanata koji su im pomogli u kreiranju rešenja za registraciju domena. Ovim potezom želeli smo da unapredimo lokalnu Internet zajednicu i pomognemo dalji razvoj informacionog društva u Srbiji.“

Internet

Gejts: Cenzura Neta neće uspeti

„Pokušaji nekih zemalja da ograniče i kontrolišu razmenu informacija na Internetu osuđeni su na propast“, izjavio je predsednik Microsofta Bil Gejts na američkom univerzitetu Stanford.

Izvor: Mikro

Internet sreda 26.03. 11:10 Komentara: 29

Ove godine uživo na YouTube-u

Nekoliko meseci unazad se šuškalo kako YouTube ima nameru da dopuni svoj servis live streaming videom i postane živa pozornica. Sada su glasine potvrđene. Google će na YouTube još ove godine uvesti emitovanje živih video-sadržaja.

Pripremila: Tijana Todorović

Internet petak 14.03. 08:27 Komentara: 11

Infostud prodao 25 odsto Web sajta

Northcliffe International, filijala međunarodne korporacije Daily Mail and General Trust, postao je strateški partner Infostuda, stekavši vlasništvo nad 25 odsto ove domaće Internet kompanije. Cilj povezivanja jeste zajednički razvoj i jačanje Internet tržišta u Srbiji, a Infostud će nastaviti da vodi tim njegovih osnivača, koji su zadržali vlasništvo nad 75 odsto kompanije.

Internet sreda 5.03. 10:07 Komentara: 13

Druga šansa za Second life

Vollee, kompanija koja se bavi kreiranjem zabavnih sadržaja za mobilne telefone, sa sedištem u SAD, objavila je da će preneti Second Life iskustvo na 3G mobilne telefone. Beta verzije Second Life-a za mobilne telefone postaće dostupna korisnicima u maju 2008. godine i biće besplatna.

Pripremila: Tijana Todorović

Internet ponedeljak 3.03. 08:44 Komentara: 0

iReport: Svi su reporteri

Na sajtu iReport.com svako može postavljati svoje reportaže u obliku video snimka ili fotografije. Najzanimljivije će biti prikazane i na CNN-u.

Autorka: Jasna Ćosović

Internet petak 22.02. 12:10 Komentara: 0

Ponuda Microsofta „pocepala“ Yahoo!

U ponedeljak prošle nedelje Yahoo! je izdao saopštenje za štampu izjavljujući da je bord „jednoglasno“ odbio ponudu softverske kompanije Microsoft, vrednu 44,6 milijardi dolara. Međutim, Microsoftove milijarde su, izgleda, pocepale bord direktora kompanije Yahoo!. „Raskol“ u kompaniji posledica je različitih mišljenja o najboljem načinu zastupanja interesa najvećih investitora Internet giganta koji poseduju udele obe kompanije (Yahoo! i Microsoft).

Pripremila: Tijana Todorović

Internet sreda 20.02. 09:43 Komentara: 8

Firefoxu 30 odsto tržišta u Evropi

Francuska kompanija Applied Technologies Internet objavila je na osnovu istraživanja obavljenog u 32 evropske zemlje, da Mozillin čitač (browser) Weba Firefox zauzima skoro 30 odsto evropskog tržišta Web (browsera).

Izvor: Mikro

Internet ponedeljak 4.02. 16:23 Komentara: 55
strana 1 od 5 idi na stranu