Wikipedia pokreće Web pretraživač

Osnivač pokreta Wikipedia Džimi Vels najavio je da će ova kompanija od 7. januara pokrenuti open source projekat za pretragu, za koji se nada da bi mogao da predstavi izazov za Google i druge igrače na ovom polju.

Piše: Tijana Todorović

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 28.12.2007.

08:32

Default images

Za šest godina Wikipedia je izrasla u jedan od najvećih internet fenomena, omogućujući korisnicima pristup najrazličitijim informacijama šarolikog kvaliteta i to sve - besplatno. Počevši sa samo tri članka na stranici, Wikipedia je izrasla u giganta koji sadrži članke dugačke do 8,2 metara, prevode na 253 jezika, tema koje obrađuju sadržaje od objašnjenja osnovnih pojmova do kvantne fizike. Međutim, sa druge strane, postoje i zamerke na račun Wikipedije, koje se najviše odnose na, kako kažu, pristranost u pristupu, kao i sumnje u kvalitet informacija, koje vezuju za činjenične netačnosti.

Džimi Vels je sada odlučio da poboljša i proširi svoju porodicu Wiki. Kao što Google i Yahoo imaju mogućnost pretraživanja, tako i on namerava da pokrene svoj projekat pod nazivom - Wiki Search.

Wikia Search projekat je baziran na osnovnim tehnologijama kada su pretrage u pitanju, uključujući aplikaciju za pretragu, algoritam pretrage i Web crawler, a bitno će se razlikovati od Googla i Yahoo-a.

Projekat će omogućiti tehnološkim entuzijastima da pomognu filtriranje sajtova i rangiranje rezultata pretrage koristeći model zajednice koji je već primenjen kod Wikipedije. Ideja je korisnicima ponuditi mehanizam pretrage koji je transparentniji u odnosu na već prisutne pretraživače. Kroz svu tu otvorenost se očekuje i da će sama usluga evoluirati kroz vreme i postati još boljom, pa na kraju možda postane i pravi konkurent trenutnim pretraživačima.

Mišljenja o Wikia Search se razlikuju, od onih koji kažu da neće moći da se nosi sa kvalitetom sadržaja koji pruža Google, do onih koji kažu da matematičke formule pretraživanja koje Google pruža ne donose uvek najbolje rezultate.

Za razliku od Wikipedije, Wikia Search će biti profitna organizacija, osnovana od strane Wikia Inc. Džimija Velsa i sajta Amazon.com.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: