3D konkurent Exploreru i Firefoxu

Beta verzija Web browsera SpaceTime 3D pruža pogled u budućnost Web navigacije.

Priredila: Jasna Ćosović

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 26.12.2007.

00:15

Default images

Šta vam pada na pamet kao poslednja velika inovacija kada pomislite na Web browser? Tabovi možda? Mogli bismo reći da u tom segmentu već izvesno vreme nedostaje neka revolucionarna novina koja će značajno promeniti način na koji surfujemo internetom. Čitač Weba SpaceTime 3D je pravo osveženje za oči, a možda i približan izgled Web navigacije budućnosti. SpaceTime 3D radi u trodimenzionalnom okruženju i organizuje Web strane u 3D prostoru jednu pored, iza ili ispred druge, odajući utisak lebdenja. Korisnici Viste će sigurno primetiti određenu dozu sličnosti sa ovim operativnim sistemom.

Njegova zanimljiva funkcija je automatsko otvaranje rezultata pretrage. Kada u npr. Google ukucate pojam za pretragu u običan Web browser otvara se strana sa rezultatima pretrage. Klikćući na rezultate pretrage otvaramo nove strane dok ne pronađemo ono što nas zanima. SpaceTime 3D radi to automatski: ukucate pojam za pretraživanje u njihovom Google Web Search servisu i niz strana sa otvorenim rezultatima pretrage već lebdi ispred vas. Princip kome bi Google AdSense verovatno imao šta da prigovori. Rezultati pretrage se na taj način prikazuju kao već otvorene i dobro vidljive stranice, poređane jedna iza druge. Stranicu za koju ste najviše zainteresovani uvećavate dvostrukim klikom. Prilikom pretrage u SpaceTime 3D možete koristiti Google ili Yahoo pretraživače, kao i njihove image servise.
Jedna od najprivlačnijih funkcija je integracija sa popularnim sajtovima YouTube, Amazon i eBay. Naime, ako otvorite YouTube servis dobićete minimalistički prikaz. Na ekranu će lebdeti prozori samo sa video klipovima, bez ostalih komponenti kao sto su komentari, ocene ili video klipovi slični izabranom. Nažalost, primetili smo da se rezultati pretrage integrisanog YouTube servisa ne poklapaju sa rezultatima u samom YouTube-u. Ipak, ne treba zaboraviti da je ovo beta verzija koja će, nadamo se, biti značajno unapređena.

Na zvaničnoj strani SpaceTime 3D piše da minimalna konfiguracija potrebna za udoban rad treba da sadrži: 512 megabajta memorije, procesor Pentium 4 od 2.4 GHz ili AMD 2400xp+, grafički adapter od 128 MB, rezoluciju ekrana od 1280 x 1024 i internet vezu od bar 768 kbits/sec. SpaceTime smo testirali na nesto slabijoj konfiguraciji – program radi, ali relativno sporo. Trenutno možete besplatno preuzeti verziju BETA 2 koja radi jedino na operativnim sistemima Windows 2000, XP i Vista.

Doživljaj pretraživanja interneta putem SpaceTime-a je nesvakidašnji i različit od onoga na koji smo se navikli. Vizuelni utisak je odličan, a celokupan doživljaj pozitivan. U svakom slučaju, ako vam računar ispunjava relativno visoke zahteve ovog programa, preporučujemo da ga u ovom trenutku bar isprobate iako se nalazi u beti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: