IT poslovanje u Srbiji – Koliko smo pošteni?

Već mesec dana se na domaćim forumima vodi jedna zanimljiva borba, koja čini nam se, nije dobila dovoljno publiciteta, iako pokreće veoma interesantna pitanja. Vlasnik sajta www.klimauredjaji.com, Ivan Gaćeša, objavio je da je njegov sajt iskopiran, da je sadržina sajta kompletno preuzeta, sa sve CSS i HTML kodom, a da nikome nije dao dozvolu za to. Plagijat se nalazi na domenu “klime.rs”. To da je kod isti vidi se i po tome da su čak i komentari u kodu iskopirani.

Izvor: IT događaji

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 03.06.2009.

17:26

Default images

Zanimljiva je i priča koja je prethodila nastanku plagijata. Saznali smo da je pre ovih događaja vlasnik domena klime.rs, Vladimir Prelovac, želeo da kupi Gaćešin sajt, ali ovaj nije bio zainteresovan za takvu ponudu. Potom se na netu spojavio i oglas u kome neko traži developera da mu za 200 evra napravi sajt o klima uređajima, za domen www.klime.rs. Za taj novac dobio je veoma zanimljiv proizvod – sajt klime.rs, koji po dizajnu prilično liči, a po sadržaju je potpuno isti kao sajt klimauredjaji.com.

Otkad je vlasnik sajta klimauredjaji.com ovo objavio, na forumima se razvila rasprava o tome šta predstavlja krađu sajta, šta plagijat, šta je pozajmica i šta čini ili ne čini fer odnos prema tuđem radu.

Izneti su različiti argumenti. Neki smatraju da je ovo samo dobar podsticaj, jer konkurencija radi svoje. Drugi opet smatraju da nelojalna kokurencija ne vodi ničemu dobrom. Ima i onih koji su jednostavno rekli: „Tuži ih odmah!“. Treći tvrde da je svako kopiranje HTML koda nedopustivo. A neki smatraju da su karakteristike klima uređaja javno dobro, i da njihovo preuzimanje nije krađa.

Mi želimo da razmislimo o tome šta je pošteno poslovanje i šta se u Srbiji može očekivati kada napravite sajt ili blog i želite da poslujete putem interneta.
Čak i da su karakteristike klima uređaja javno dobro – vlasnik sajta klimauredjaji.com se potrudio da dođe do njih, a to u Srbiji, što zna svako ko se ozbiljnije bavio sličnim poslom, ne znači samo iskopirati podatke sa sajta prodavca klime (pošto ih najčešće tu ni nema), već dosta više. To znači neumorno obilaziti i komunicirati sa vlasnicima prodavnica, ubeđivati ih i zadobiti poverenje. Koliko vremena i živaca košta ta komercijala? Sam vlasnik sajta kaže da su svi podaci na sajtu ručno unošeni u bazu, u saradnji sa prodavnicama, uvoznicima, distributerima. Autorska prava i pravila preuzimanja sadržaja su jasno navedena na sajtu.

Pa čak iako zanemarimo ovo, ostaje pitanje uslova korišćenja sadržaja, kopije dizajna i kopije koda. Pa čak i ako se ni u šta od toga ne razumemo, i ako nas ne zanima, kada pogledamo oba sajta i informacije na njima, jasno je da se radi o kopijama, takoreći o klonovima. Mi se pitamo gde je u ovoj priči nestao zdrav razum.

U međuvremenu sajt klime.rs počinje da briše neke sadržaje i da navodi izvor za druge, skinut je preuzet CSS, a vlasnik sajta klime.rs se Gaćeši ponovo obraća za saradnju. Kako će se na dalje ovo razvijati, videćemo, a nadamo se da će se naći pravo rešenje. Pozitivna stvar jeste što se frkom po forumima nešto uspelo uraditi, a negativna je što je uopšte bilo potrebno na ovaj način rešavati stvari.

Ovo nije prvi slučaj plagiranja sajta, a sigurno ni poslednji. Neki su se ipak završili i povoljnim sudskim presudama.

Ovakav način rada nimalo ne doprinosi razvoju domaćeg, kvalitetnog veba. Internet poslovanje podrazumeva inovativnost, a bilo bi dobro da postoji i svest o tome da se njime društvo vodi napred.
Nije ništa novo da se kod nas uporno ignorišu pravila preuzimanja sadržaja i ne preza od copy/paste popunjavanja sajtova. Na Creative Commons licence se ne obraća mnogo pažnje, pa se i nama (IT Događajima) više puta desilo da zateknemo naš sadržaj na drugom sajtu, bez ikakvog navođenja izvora ili linka. S obzirom na činjenicu da je ogroman procenat domaćeg veba upravo copy/paste model, postavlja se pitanje ozbiljnosti i kvaliteta, kao i zrelosti domaćeg tržišta.

Voleli bismo da se sve ono što u Srbiji ne volimo i kritikujemo, ne preslikava i na poslovanje u IT zajednici, iako je ovo dokaz da je internet samo ogledalo naših karaktera, usvojenih običaja i ponašanja.

Sada se pitamo - da li svi moramo da idemo do agencije za autorizaciju i da deponujemo svoj sajt? Izgleda da će zatrebati. Kako se vama čini? Da li se plašite da bi vam se nešto ovako moglo desiti ili ste se već pomirili sa tim?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: