„Lisica“ na mobilnom

Na internetu su se pojavile prve slike koje pokazuju kako će izgledati Firefox Mobile, internet pretraživač kompanije Mozilla namenjen mobilnim uređajima. Ovo je prvi put da su se pojavili opipljivi dokazi na čemu Mozilla radi od oktobra, kada je ova kompanija prvi put pomenula Firefox Mobile.

Pripremila Tijana Todorović

Podeli

Na svaki računar u svetu dolazi 20 mobilnih telefona, a broj pristupa Internetu sa mobilnih telefona svakodnevno se povećava. Sa druge strane, pretraživači ugrađeni u mobilne telefone pružaju škrt prikaz traženog web sajta, daleko gori od desktop pretraživača, i gotovo da nemaju nikakve mogućnosti prilagođavanja. Ali zato je tu Opere Mini (koju još jednom toplo preporučujemo), a nakon nje, stićiće nam uskoro i Firefox Mobile.

Kao i kod verzije pretraživača za računare i kod Firefox Mobile omogućeno je pretraživanje po tabovima, a može da se vidi do četiri thumbnail-a Web stranica ođednom. U ovoj ranoj fazi dostupne su i karakteristike kao što su Favorites, istorija pretraživanja kao i QWERTY tastatura na ekranu. Za sada nema RSS funkcionalnosti, ali je kompanija najavila njenu dostupnost u budućoj nadogradnji.

Kako kažu iz kompanije, Firefox Mobile će imati sve mogućnosti koje pruža današnji Firefox zajedno sa add-onovima. Projekt se još uvek razvija i biće dostupan nakon „puštanja“ Firefoxa 3.

Može se reći da su sada sve oči uprte u Mozillu koja je do sada “pustila” samo Minimo. Minimo je pretraživač za mobilne uređaje koji koriste Windows Mobile platformu. Dizajniran je da bude alternativa pretraživačima koji se isporučuju sa Windows Mobile-om. Kompatibilan je sa Windows Mobile 5.0. Minimo podržava GPS, poseduje čistiji korisnički interfejs kao i početnu stranicu koja uključuje bookmark-ove i pretragu.

I za kraj, kada je već reč o pretraživačima za mobilne telefone, spomenućemo i Skyfire.

Skyfire je pretraživač za Windows Mobile smartphone-ove. Ovaj web pretraživač može da prikazuje YouTube i druge multimedijalne sadržaje, baš kao i desktop web pretraživači. To omogućuje da ne morate da radite downloud i konvertujete video fajlove da biste mogli da ih pregledate, ili da ih otvarate u posebnom video plejeru.Skyfire je ovog momenta u privatnoj beti, a trenutno podržava Windows Mobile 5.0/6 telefone sa kompletnom QWERTY tastaturom.

Internet

Nova pravila EU zadaju glavobolje internet gigantima

Evropa predlaže da se ukloni ključna pravna zaštita koju uživaju Google, Facebook i drugi internet giganti. Kada korisnici uploaduju sadržaj na društvene mreže, video sajtove i druge digitalne platforme, kompanije koje upravljaju ovim servisima nisu odgovorne za proveru da li ubačeni materijal krši autorska prava.

Internet četvrtak 21.06. 08:20 Komentara: 0

Šta da radite kada vam Chrome "guši" kompjuter?

Googleov internet pregledač Chrome u stanju je da uspori rad desktop računara, čak ako je reč o prilično savremenoj konfigruaciji. Ako otvorite previše tabova Chroma, lako vam se može desiti da vam "pojede" svu radnu memoriju i ne ostavi dovoljno za druge potrebe.

Internet ponedeljak 18.06. 20:10 Komentara: 84

Opada interesovanje za Facebook, raste za druge platforme

Mnogi ljudi prebacuju se sa Facebooka na zatvorene forume poput WhatsAppa kako bi raspravljali o dnevnim vestima, jer brinu zbog privatnosti, lažnih vesti i "zatrovane atmosfere" u kojoj se odvija diskusija na toj platformi, pokazalo je danas objavljeno istraživanje Rojtersovog instituta za studije novinarstva.

Internet četvrtak 14.06. 10:00 Komentara: 25

Pao Instagram

Društvena mreža Instagram tokom popodneva je prestala da radi, pa korisnici nisu u mogućnosti da se uloguju na svoje profile niti da gledaju slike.

Internet utorak 12.06. 20:00 Komentara: 38
strana 1 od 152 idi na stranu