Stižu novi Intelovi procesori

Intel na svojoj redovnoj godišnjoj konferenciji IDF (Intel Developer Forum), koja će se održati sledeće nedelje, namerava da predstavi četvrtu generaciju procesora Intel Core, poznatu pod radnim nazivom Haswell.

Tehnopolis

Izvor: tportal.hr

Petak, 07.09.2012.

13:33

Default images

Nova generacija procesora, naslednika mikroarhitekture Ivy Bridge, koristiće 3D tri-gate tranzistore izrađene 22-nanometarskim procesom, a prvi primerci u računarima će se naći u drugoj polovini 2013. godine.

Iako će kod izrade Haswella proizvodni proces biti istovetan onom korišćenom kod izrade Ivy Bridgea, novi će procesori doneti znatna unapređenja, poput grafike AVX2, Direct3D 11.1 i OpenGL 3.2 i podrške za DDR4 memoriju, te će za svoj rad koristiti gotovo upola manje energije od dosadašnjih Intelovih procesora poslednje generacije.

'To je zaista prvi proizvod koji gradimo iz temelja za ultrabookove', poručuju iz Intela i kažu da će barem jedna verzija procesora Haswell imati TDP (Thermal Design Point) od 10 W. Dosadašnji procesori Ivy Bridge, koji se mogu naći u raznim ultrabookovima, imaju 17, a procesori u laptopima 35-vatni TDP pa značajno smanjenje TDP-a kod novih procesora Haswell omogućava uštedu prostora na elementima za hlađenje uz zadržavanje performansi i pojavu tanjih uređaja s baterijama većeg kapaciteta.

Novi računari s procesorima Haswell donose i novu tehnologiju nazvanu 'povezano mirovanje' (Connected Standbay), idealnu za primenu na novim računarima na Windowsu 8. U tom režimu rada računar zapravo ne miruje, već isključenog ekrana i uz smanjenu upotrebu energije za 30 posto u poređenju s pređašnjom arhitekturom procesora u pozadini osvežava elektronsku poštu, društvene mreže i sinhronizuje svoje podatke s onima u oblaku i do deset dana uz jedno punjenje baterije.

U Intelu su svesni toga da je vremenski raspon do pojave novog Haswella veliki pa su obnovili svoju seriju procesora Core i3 i i5. Novi modeli imaju od dva do četiri jezgra i radne taktove od 2,7 do 3,4 GHz, a uz manju cenu nude smanjenu potrošnju energije i veću efikasnost.

Osim prikaza novih uređaja s Windowsima 8, uključujući nekoliko tableta s Microsoftovim novim OS-om, na IDF-u će biti predstavljen i novi koncept Perceptual Computing, koji donosi napredak u procesuiranju govora i prepoznavanju gestova pomerajući granice ljudsko-računarske interakcije. Mreža senzora kojima će biti opremljeno (GPS, žiroskop, akcelerometar, kamera, raspoznavanje govora, dodirne površine i interpretacija gestova…) omogućit će računaru veću 'svest' o svojoj okolini i korisnikovim namerama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: