Najjači evropski superkompjuter stiže u Barselonu

Barselona će novim superkompjuterom Mare Nostrum 5, čija se instalacija očekuje do kraja ove godine, povratiti vodeću poziciju na evropskoj mapi superkompjutera.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.04.2022.

08:08

Najjači evropski superkompjuter stiže u Barselonu
Foto: Gorodenkoff / Shutterstock.com

Mare Nostrum 5 će biti 15 do 20 puta jači od sadašnje verzije Mare Nostrum 4, koji je drugi najjači superkompjuter u Evropi i 13. u svetu, te 10.000 puta brži od prve generacije ovog računara napravljenog 2004. godine, koji je u to vreme bio najjači na kontinentu.

Radovi na instalaciji najnovije verzije superkompjutera već su počeli u računarskom centru u Barseloni (BSC), koji je grupa novinara iz Srbije posetila u okviru projekta Puls Evrope, piše agencija Beta.

Namenjen za brojna istraživanja

Mare Nostrum 5, koji bi trebalo da bude spreman za rad naredne godine, imaće maksimalnu procesorsku snagu od 200 petaflopa, što znači da može izvršiti 200 miliona milijardi operacija u sekundi.

Njegova namena biće pre svega za evropska medicinska istraživanja, uključujući lekove, vakcine i simulacije širenja virusa, kao i za klimatska predviđanja, razvoj veštačke inteligencije, obradu "big data" i brojna druga naučna istraživanja.

Ukupni troškovi za kupovinu, instalaciju i rad tokom pet godina iznosiće 223 miliona evra, a polovinu budžeta finansiraće Evropska unija.

Mare Nostrum 4 je 2021. godine zaradio 47,2 miliona evra, od čega 9,2 miliona od španske i katalonske vlade, a 21,6 miliona od Evropske komisije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: