Intelovi Broadwell čipovi će imati 18 jezgara?

Iako je Intelova najnovija linija Haswell čipova tek predstavljena, već su se pojavile glasine da će naredna Broadwell čip arhitektura dolaziti sa 18 jezgara u nizu.

Podeli

Sajt VR-zone tvrdi da će novi Intelov čip posedovati 6 jezgara više od bilo čega što je trenutno dostupno na tržištu i da će se on naći unutar Broadwell ili Ex Xeon linije.

Sajt dodaje da će Intel samo nagomilati više jezgara umesto da ih ubrzava . U pitanju je potez koji kompanija može da učini kako bi evoluirala svoju višejezgarnu strategiju, koja je već predstavljena u svežim 22nm Ivy Bridge i Haswell delovima.

Naredna generacija Intelovih čipova biće proizvođena uz pomoć 14 nanometarske tehnologije, a pored 18 čipova, mogli bismo da vidimo i čipove sa osam do deset jezgara koji bi trebalo da napajaju desktop radne stanice čija brzina ide preko 4GHz.

Broadwell linija podeljena je u tri grupe procesora – "H" za visoke performanse i "Y" i "U" za ultra malu voltažu.

"H" procesori biće sačinjeni iz dual i single čip tipova. Dual čipovi će imati četiri CPU jezgra dok će single čip imati dva jezgra.

Dual čip procesori će posedovati GT3e ili GT2 GPU i do 6MB L2 cachea, podržavaće do 32GB DDR3L memorije na 1600mhz. TDP će bti postavljen na 47 vati a i biće predstavljen i novi chipset – HM97.

"U" i "Y" linija biće single čip platforme i imaće do dva jezgra sa 4Mb l3 cachea. "U" modeli će moći da podrže do 16GB DDR3L memorije ili 8GB LPDDR3 memorije. Oba čipa če posedovati TDP na 15 ili 28 vati.

Oba modela sa 15 vati će dolaziti sa GT3 i GT2 grafikom, dok će Celeron i Pentium SKU biti ograničeni na GT1 grafiku.

Čipovi sa 28 vato će jedino biti dostupni sa GT3 GPU i biće ponuđeni kao Core i3, COre i5 i Core i7 proizvodi.

Možda najzanimljive u ponudi je "Y" linija koja će imati da CPU jezgra, GT2 grafiku i do 4MB L3. Procesori će raditi sa LPDDR3-1600 memorijom i moći će da podrže do 8GB RAM-a. Sa svojom izuzetno niskom potrošnjom, ova konfiguracija bi netbookovima i tabletima mogla da pruži znatno duži život baterije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.