AMD integriše grafiku u novi Ryzen procesor

Najnoviji AMD-ovi procestori zasnovani na Zen 2 arhitekturi donose mnogo snage, ali izgleda da kompanija ne želi da se zaustavi na tome. Po svemu sudeći, Ryzen 9 će imati integrisan CPU i GPU u jednom čipu.

Izvor: TechRadar, PC Press
Podeli
Ilustracija / Foto: Depositphotos / rickdeacon
Ilustracija / Foto: Depositphotos / rickdeacon

U javnost su procurele informacije o četiri Ryzen 9 procesora, koji će u sebi sadržati i moćna grafička jezgra. Pominju se "klasični" 45W Ryzen 9, kao i 15 W Ryzen 9 Pro modeli namenjeni mobilnim računarima.

Kao APU (Accelerated Processing Unit), novi procesori će biti mnogo više od standardnog CPU-a, mada će Ryzen 4000 serija i dalje upotrebljavati Zen 2 arhitekturu koju koristi Ryzen 3000 serija procesora.

Ovo spajanje grafike i klasičnog procesora daće još više snage Ryzen 9 APU-u, kako u desktop, tako i u mobilnoj varijanti.

Novi Ryzen 9 APU će imati povećanu efikasnost i brzinu procesora zahvaljujući 7nm dizajnu izrade, koja će dodatno biti bustovana integrisanom Vega grafikom.

Ova unapređenja će pomoći AMD-u da se još više pozicionira kao moćno all-in-one procesorsko rešenje i predstavlja samo nastavak njegovog uspešnog proboja na tržištu.

strana 1 od 60 idi na stranu