Šta će reći Tramp: Apple seli "rende" iz Teksasa u Kinu

Uprkos carinama i trgovinskom ratu sa Kinom, Apple će svoj najskuplji računar ipak u potpunosti sastavljati u Kini, piše Wall Street Journal.

Izvor: B92, Bug
Podeli
Foto: Gettyimages / Justin Sullivan
Foto: Gettyimages / Justin Sullivan

Jedini značajniji Appleov proizvod koji se do sada sastavljao u SAD-u bio upravo prethodni Mac Pro, što su kompaniji iz Kupertina sa ponosom isticali.

Trampova administracija poslednjih meseci vrši veliki pritisak na međunarodne korporacije da deo svoje proizvodnje vrate u SAD, zbog čega se uvode carine na robu uvezenu iz Kine.

Ništa od toga, međutim, nije uspelo da "nagovori" Apple da nastavi sa sklapanjem svog najskupljeg Mac računara na američkom tlu.

Zbog toga će se Mac Pro, čija početna cena iznosi 6.000 dolara, sklapati u kineskim pogonima kompanije Quanta Computer u blizini Šangaja.

Apple će time uštedeti na transportnim troškovima komponenti koje se ionako proizvode u Kini. Taj potez bi trebalo da predstvalja dovoljnu uštedu, koja će poništiti negativne efekte carina.

O ovom potezu iz Applea su zvanično poručili:

"Kao i svi naši proizvodi, novi Mac Pro je dizajniran i osmišljen u Kaliforniji i uključuje komponente iz nekoliko zemalja, pa tako i Sjedinjenih Država. Finalno sklapanje je samo jedan deo proizvodnog procesa".

Odluka o preseljenju linije za sklapanje Maca Pro u Kinu poklapa se sa istekom subvencija koje je Apple koristio kao podsticaj za proizvodnju prošle generacije u Teksasu.

Foto: Gettyimages / Justin Sullivan
Foto: Gettyimages / Justin Sullivan

strana 1 od 59 idi na stranu