Već isporučili milione telefona sa sopstvenim operativnim sistemom

Huawei je već uspeo da isporuči milion telefona sa sopstvenim operativnim sistemom, koji (makar u Kini) nosi oznaku HongMeng.

Izvor: B92, GSMArena, PC Press
Podeli
Foto: Getty/David Ramos / Staff
Foto: Getty/David Ramos / Staff

Ipak, kako prenosi Rosenblatt Securities, nije sasvim jasno da li je reč o telefonima koji su napustili skladišta, o test primercima ili o uređajima koji su zapravo spremni za isporuku krajnjim korisnicima. Izveštaj otkriva da je softver kompatibilan sa svim Android aplikacijama, kao i da ima napredne bezbednosne funkcije, prenosi PC Press.

China Daily prenosi izjavu Jua Čengdonga (stranoj javnosti poznatog i kao Ričard Ju), CEO-a kompanije Huawei, koji je rekao da će operativni sistem kompanije biti dostupan najranije tokom jeseni, a najkasnije narednog proleća, u zavisnosti od područja.

Moguće je instalirati ga na mobilne telefone, kompjutere, tablete, televizore, automobilske sisteme, nosive uređaje, i bilo gde gde se inače koristi operativni sistem, rekao je Ju u WeChat grupi sa internet ekspertima.

Iako je američka administracija odložila zabranu Huaweija za 90 dana, proizvođač iz Šenžena očito ne želi da čeka na konačno rešenje problema, ako do njega uopšte dođe, već forsira prelazak na sopstvenu platformu, koja je ionako razvijana već nekoliko godina.

Huawei Central navodi da je oznaka "HongMeng" već registrovana na raznim tržištima, poput Kanade, Evrope, Južne Koreje i Meksika. Neki mediji su prenosili da će taj OS, na nekim tržištima, poneti oznaku ArkOS ili OakOS.

"HongMeng", inače, na kineskom jeziku znači "Crveni san". Ime je povezano sa mitskim stanjem sveta iz kineske mitologije, kada je svetom vladala "Velika magla". Naravno, uvek ostaje mogućnost da Huawei na zapadnim tržištima jednostavno ponudi telefone sa bukvalno prevedenim Red Dream OS-om.

strana 1 od 60 idi na stranu