8cx - nova generacija Qualcomm Snapdragon čipova

Qualcomm je predstavio novu generaciju svojih Snapdragon SoC procesora oznake 8cx, proizvedenih u 7-nanometarskoj tehnologiji.

Izvor: Svet kompjutera
Podeli
Printscreen YouTube/Qualcomm Snapdragon
Printscreen YouTube/Qualcomm Snapdragon

Snapdragon 8cx kombinuje novo okta-jezgro Kryo 495 sa Adreno 680 grafikom (Qualcomm tvrdi da je tri i po puta brža od one na modelu 350) na istom kalupu, što obećava bolji multitasking i brži protok podataka grafičke memorije.

U odnosu na aktuelne modele, 8cx je energetski efikasniji za 65 procenata, što bi trebalo da obezbedi višednevno korišćenje bez dopune baterije.

Unapređena je i podrška za LTE konekciju, što za posledicu ima protok od dva gigabita po sekundi za download, odnosno 316 megabita za upload. Novi Snapdragon zadovoljava specifikacije novijih wireless standarda (802.11ac i 802.11ad), kao i Bluetooth 5 konekciju.

Budući laptop i tablet računari biće predodređeni za Windows 10 Home, Pro ili Enterprise izdanja, i karakterisaće ih ozbiljniji hardver.

Snapdragon 8cx pruža mogućnost za 16 gigabajta LPDDR4X memorije, NVMe SSD i emitovanje slike na HDR monitorima u 4K rezoluciji.

Na spisku konfiguracija, novo Qualcommovo čedo, naći će se u trećem kvartalu 2019. godine.

Hardver

B365: Intel predstavio novi čipset

Tokom poslednjih nekoliko meseci, pojavile su se glasine o novim 22nm Intelovim čipovima. Povratak na 22nm proces proizvodnje je način da ta kompanija bolje rasporedi sredstva i resurse u 14nm, kako bi se kreirali procesori koji će doneti bolju zaradu.

Hardver petak 14.12. 21:55 Komentara: 7

Hard-diskovi od 100TB postaće standard do 2025. godine?

Američka kompanija Seagate planira da iskoristi toplotu kako bi povećala gustinu hard-diskova. To će se postići pomoću nove tehnologije pod nazivom HAMR (Heat-assisted Magnetic Recording), koja omogućava izradu diskova mnogo veće gustine od one koju postiže tradicionalna PMR (Perpendicular Magnetic Recording) metoda.

Hardver ponedeljak 5.11. 09:36 Komentara: 32
strana 1 od 3 idi na stranu